Ingredience: | |
hovězí maso zadní | 1 kg |
mrkev | 2 ks |
petržel | 2 ks |
celer | 1/2 ks |
cibule | 1 ks |
rajský protklak | 1 ks |
slanina | 100 g |
cukr krupice | 4 lžíce |
šípková zavařenina (cca 200 g) | 1 ks |
červené víno | 100 ml |
pomerančová šťáva | 200 ml |
hovězí vývar | 0,5 l |
tymián | 1 snítka |
majoránka | 1 snítka |
badyánu | 1 hvězdička |
skořice | špetka |
pepř | špetka |
bobkový list | 2 ks |
pepř celý | pár kuliček |
Na nákupech v Německu jsem narazila na šípkovou zavařeninu za pár kaček. A protože sehnat ji u nás je docela vzácnost, okamžitě jsem po ní sáhla. Ke kančímu jsem se bohužel už tak snadno nedostala, takže jsem jej nahradila hovězím a pochutnali jsme si i tak.
Maso očistíme a nakrajíme na kostky, nebo jej můžeme i prošpikovat zeleninou a slaninou. V pánvi si rozpálíme trošku tuku (nejlépe sádla), maso na něm zprudka zatáhneme a dáme stranou. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a kořenovou zeleninu s cibulí, závěrem ji zaprášíme cukrem, který necháme lehce zkaramelizovat. Vrátíme maso, přidáme k němu i všechno koření a zavařeninu, podlejeme vínem, pomerančovou šťávou a případně i vývarem tak, aby se vše dusilo. Necháme lehce bublat až do změknutí masa (dle druhu - tak něco přes hodinku). Maso poté vybereme a zeleninu projedeme tyčovým mixérem, nebo směs propasírujeme přes síto. Závěrem můžeme ještě dochutit solí a citronovou šťávou.