Pažitka
Název:

Hovězí maso zapečené pod bramborovým pyré


Hovězí maso zapečené pod bramborovým pyré


Ingredience:
Bramborové pyré:
brambory500 g
sůl dle chuti
horké mléko dle potřeby
bylinky (saturejka, majoránka, tymián) dle chuti
Maso:
hovězí zadní800 g
cibule500 g
velká červená paprika1 ks
mletá sladká paprika dle chuti
chilli paprička2 ks
hovězí vývar dle potřeby
olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chui
majoránka dle chuti
šťáva z loupaných rajčat Pomodori dle potřeby
červené víno150 ml
česnek4 stroužky
Postup přípravy:

Toto jídlo děláme málo, jedině tehdy, když zůstane maso z guláše nebo hovězí kostky pod burgundsku. Pak ho zaliji bramborovým pyré nebo kaší a zapeču.

Dáme vařit brambory. Uvařené brambory přecedíme a necháme je asi 3 minuty odkryté. Pak je dobře rozmačkáme. Vložíme je zpět do hrnce. Přidáme horké mléko (nebo smetanu) a dobře vše zamícháme. Nejlépe je pyré mícháme metličkou, aby bylo krásně nadýchané. Do pyré přidáme nasekané bylinky: saturejku, majoránku, tymián. Kostky masa z guláše nebo s hovězího po burgundsku zalijeme horkým pyré z brambor a dáme zapéci do rozehřáté trouby, dokud kaše nezrůžoví a pak podáváme. Kdo má rád hovězí maso s kaší, pochutná si, u nás takto podáváme maso pod poklicí z brambor, když maso zůstane a už není příloha. Moc dobré.

Příprava masa:

Hovězí maso kuchyňsky upravíme a nakrájíme na kostky. Do hlubší nádoby dáme rozehřát olej, přidáme všechny pokrájené cibule a restujeme je pěkně do hnědé barvy. Přidáme prolisovaný česnek a necháme pěkně rozvonět. Vložíme pokrájené hovězí maso tak, aby se pěkně zatáhlo. Přidáme červenou pokrájenou papriku, červenou sypkou papriku, rajskou šťávu, chilli papričky, čerstvě mletý pepř. Podlijeme hovězím vývarem a vínem. Dál vše dusíme doměkka a víno necháme odpařit. Nakonec vsypeme čerstvou majoránku, podlijeme ještě podle potřeby a dál dusíme až do vysmahnutí guláše. Přidáme podle potřeby sůl, pepř a ještě chvíli promícháme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno