Pažitka
Název:

Hovězí na cuketě a okurkách


Hovězí na cuketě a okurkách


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližka vcelku800 g
cuketa300 g
hovězí vývar nebo voda100 ml
okurky ze sladkokyselého nálevu3 ks
cibule1 ks
česnek2 stroužky
olej2 lžíce
máslo1 plátek (1 cm)
sůl dle chuti
mletý pepř dle chuti
vývar na případně naředění šťávy dle potřeby
Postup přípravy:

Pokud vlastníte pomalý hrnec, mám tady pro vás šťavnaté hovězí. A jak jinak, než opět s cuketou, když je jich teď takové množství.

Kližku ponecháme vcelku, opláchneme ji, osušíme a vetřeme do ní sůl a pepř.

Pro lepší držení tvaru můžeme maso utáhnout kuchyňským provázkem, nebo dvojitě složenou nití. 

Cuketu zbavenou slupky a semínek nakrájíme na kostičky a dáme do kameninové nádoby pomalého hrnce.

Drobně nakrájenou cibuli s česnekem dáme zesklovatět do pánve s rozehřátým olejem. Po dvou minutách přidáme maso a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.

Obsah pánve přendáme do pomalého hrnce, pánev vypláchneme vývarem a nalijeme na maso. Hrnec zakryjeme poklicí, zvolíme II. stupeň a vaříme 4 hodiny.

Poté maso vytáhneme a šťávu rozmixujeme ponorným mixérem.

Do šťávy přidáme máslo a na jemných slzičkách nastrouhané okurky.

Hustotu šťávy si přizpůsobíme podle svých zvyklostí případným dolitím vývaru. Vrátíme nazpět i maso a hrnec necháme pracovat ještě 15 minut. 

Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Pokud nahradíme vývar lákem z okurek, budeme mít výslednou chuť něco jako "falešná znojemská".

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno