Ingredience: | |
hovězí kližka vcelku | 800 g |
cuketa | 300 g |
hovězí vývar nebo voda | 100 ml |
okurky ze sladkokyselého nálevu | 3 ks |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
olej | 2 lžíce |
máslo | 1 plátek (1 cm) |
sůl | dle chuti |
mletý pepř | dle chuti |
vývar na případně naředění šťávy | dle potřeby |
Pokud vlastníte pomalý hrnec, mám tady pro vás šťavnaté hovězí. A jak jinak, než opět s cuketou, když je jich teď takové množství.
Kližku ponecháme vcelku, opláchneme ji, osušíme a vetřeme do ní sůl a pepř.
Pro lepší držení tvaru můžeme maso utáhnout kuchyňským provázkem, nebo dvojitě složenou nití.
Cuketu zbavenou slupky a semínek nakrájíme na kostičky a dáme do kameninové nádoby pomalého hrnce.
Drobně nakrájenou cibuli s česnekem dáme zesklovatět do pánve s rozehřátým olejem. Po dvou minutách přidáme maso a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.
Obsah pánve přendáme do pomalého hrnce, pánev vypláchneme vývarem a nalijeme na maso. Hrnec zakryjeme poklicí, zvolíme II. stupeň a vaříme 4 hodiny.
Poté maso vytáhneme a šťávu rozmixujeme ponorným mixérem.
Do šťávy přidáme máslo a na jemných slzičkách nastrouhané okurky.
Hustotu šťávy si přizpůsobíme podle svých zvyklostí případným dolitím vývaru. Vrátíme nazpět i maso a hrnec necháme pracovat ještě 15 minut.
Podáváme s rýží nebo knedlíkem.
Pokud nahradíme vývar lákem z okurek, budeme mít výslednou chuť něco jako "falešná znojemská".
Podrobné info: