Pažitka
Název:

Hovězí na smetaně alá Svíčková s karlovarským knedlíkem


Hovězí na smetaně alá Svíčková s karlovarským knedlíkem


Ingredience:
Ingredience:
hovězí plec kulatá, neboli falešná svíčková600 g
mrkev dle chuti
celer dle chuti
petržel dle chuti
malá cibule2 ks
cukr2 lžíce
máslo2 - 3 lžíce
bobkový list dle chuti
celý pepř dle chuti
nové koření dle chuti
smetana 33% dle potřeby
citronová šťáva dle chuti
sůl dle chuti
Karlovarský knedlík:
hrubá mouka4 lžíce
mléko250 ml
vejce5 ks
housky5 ks
bylinky dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Hovězí na smetaně je jedna z českých klasik, která nikdy nezklame. Měli jste ji jako hlavní chod na svatbě?

Do hrnce vložíme 2 lžíce másla a necháme rozpustit. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Do karamelu přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme zpěnit.

Hovězí plec kulatou, neboli falešnou svíčkovou osolíme a dáme na zpěněnou cibulku. Orestujeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo.

Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu (v poměru 2/4 mrkve, 1/4 celeru a 1/4 petržele), vše promícháme a podlijeme vodou, aby bylo maso celé ponořené.

Nyní přidáme koření - bobkové listy, celý pepř a nové koření (nejlepší je dát koření do čajového vajíčka, jednoduše se před rozmixováním vyndává).

Až maso změkne, hrnec odstavíme, necháme vychladnout a uložíme do druhého dne do lednice.

Druhý den maso vyndáme z hrnce a nakrájíme na plátky. Pak vyjmeme z hrnce i koření, zeleninovou směs ohřejeme a ponorným mixérem umixujeme do hladka. Nakonec přidáme smetanu, ale jen tolik, abyste měli požadovanou hustotu omáčky a nemuseli zahušťovat. V případě potřeby dochutíme solí a citrónovou šťávou.

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
Do mísy nakrájíme 5 housek na kostičky. 5 bílků si ušleháme v tuhý sníh. Mléko si dáme do další misky, osolíme ho, přidáme 5 žloutků, rozšleháme a hotovou směsí zalijeme nakrájené housky. Do směsi také přidáme 2 lžíce hrubé mouky, půlku ušlehaného sněhu a jemně promícháme. Přidáme zbytek mouky a sněhu a vše znovu jemně, ale dobře promícháme. Můžete přidat i různé bylinky (já jsem dala petrželku). Na kuchyňskou desku dáme utěrku, na ni položíme pečicí papír potřený tukem a na něj upravíme těsto do tvaru válce. Ubrousek dobře, ne ale příliš pevně zabalíme, knedlík bude při vaření nabývat na objemu. Konce zavážeme provázkem a vložíme do vroucí vody na 30-35 minut.

VENDY TIP! Na sváteční příležitosti použijte pravou hovězí svíčkovou, kterou nezapomeňte prošpikovat. Jedná se tedy o finančně náročnější variantu, ale zažijete nezapomenutelný gurmánský zážitek při konzumaci pravé svíčkové.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno