Ingredience: | |
hovězí plec kulatá, neboli falešná svíčková | 600 g |
mrkev | dle chuti |
celer | dle chuti |
petržel | dle chuti |
malá cibule | 2 ks |
cukr | 2 lžíce |
máslo | 2 - 3 lžíce |
bobkový list | dle chuti |
celý pepř | dle chuti |
nové koření | dle chuti |
smetana 33% | dle potřeby |
citronová šťáva | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Karlovarský knedlík: | |
hrubá mouka | 4 lžíce |
mléko | 250 ml |
vejce | 5 ks |
housky | 5 ks |
bylinky | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Hovězí na smetaně je jedna z českých klasik, která nikdy nezklame. Měli jste ji jako hlavní chod na svatbě?
Do hrnce vložíme 2 lžíce másla a necháme rozpustit. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Do karamelu přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme zpěnit.
Hovězí plec kulatou, neboli falešnou svíčkovou osolíme a dáme na zpěněnou cibulku. Orestujeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo.
Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu (v poměru 2/4 mrkve, 1/4 celeru a 1/4 petržele), vše promícháme a podlijeme vodou, aby bylo maso celé ponořené.
Nyní přidáme koření - bobkové listy, celý pepř a nové koření (nejlepší je dát koření do čajového vajíčka, jednoduše se před rozmixováním vyndává).
Až maso změkne, hrnec odstavíme, necháme vychladnout a uložíme do druhého dne do lednice.
Druhý den maso vyndáme z hrnce a nakrájíme na plátky. Pak vyjmeme z hrnce i koření, zeleninovou směs ohřejeme a ponorným mixérem umixujeme do hladka. Nakonec přidáme smetanu, ale jen tolik, abyste měli požadovanou hustotu omáčky a nemuseli zahušťovat. V případě potřeby dochutíme solí a citrónovou šťávou.
KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
Do mísy nakrájíme 5 housek na kostičky. 5 bílků si ušleháme v tuhý sníh. Mléko si dáme do další misky, osolíme ho, přidáme 5 žloutků, rozšleháme a hotovou směsí zalijeme nakrájené housky. Do směsi také přidáme 2 lžíce hrubé mouky, půlku ušlehaného sněhu a jemně promícháme. Přidáme zbytek mouky a sněhu a vše znovu jemně, ale dobře promícháme. Můžete přidat i různé bylinky (já jsem dala petrželku). Na kuchyňskou desku dáme utěrku, na ni položíme pečicí papír potřený tukem a na něj upravíme těsto do tvaru válce. Ubrousek dobře, ne ale příliš pevně zabalíme, knedlík bude při vaření nabývat na objemu. Konce zavážeme provázkem a vložíme do vroucí vody na 30-35 minut.
VENDY TIP! Na sváteční příležitosti použijte pravou hovězí svíčkovou, kterou nezapomeňte prošpikovat. Jedná se tedy o finančně náročnější variantu, ale zažijete nezapomenutelný gurmánský zážitek při konzumaci pravé svíčkové.
Podrobné info: