Pažitka
Název:

Hovězí na zelenině, červeném víně a žampionech s karlovarským knedlíkem


Hovězí na zelenině, červeném víně a žampionech s karlovarským knedlíkem


Ingredience:
Ingredience:
hovězí zadní800 g
mrkev4 ks
petržel2 ks
celer3 řapíky
šalotka1 ks
slanina150 g
žampiony5 - 6 ks
kvalitní červené víno200 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
cukr1 - 2 lžíce
nové koření4 kuličky
bobkový list2 ks
loupaná, krájená rajčata400 g
olej dle potřeby
vývar nebo voda dle potřeby
Karlovarský knedlík:
bílé rohlíky, den staré10 ks
vejce3 ks
mléko250 ml
máslo50 g
sůl dle chuti
pepř špetka
velkolistá petrželka1 svazek
Postup přípravy:

Už dlouho jsem přemýšlela o tom, zda si mám koupit tlakový hrnec. U nás mu neřekneme jinak než "papiňák". Nakonec jsem neodolala a koupila ho. Jako první jsem musela vyzkoušet mé oblíbené hovězí. Hovězí a červené víno jsou skvělí parťáci, a když se přidá oblíbená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, petržel a rajčata) vyjde z toho skvělá omáčka. Karlovarský knedlík jsem dělala poprvé (nejsem knedlíkový typ), ale protože ho má můj manžel rád, tak jsem se nedala dlouho přemlouvat. Odměnou byla pochvala i od našeho nejvybíravějšího strávníka (staršího syna).

V papiňáku si na oleji zatáhneme maso nakrájené na větší kostky. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou. Dále si v papiňáku osmahneme nakrájenou mrkev, celer, petržel a posypeme lžící cukru, až bude mít zelenina zlatavou barvu, tak přidáme slaninu, mírně orestujeme a pak rajčata, vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vodou (či vývarem), tak aby byla zelenina i maso ponořeny, ale ne více. Papiňák zaděláme a od přivedení k varu vaříme 30 minut. Na posledních 10 minut přidáme žampiony. 
Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladčí tak přidá trochu cukru. Podáváme s karlovarským knedlíkem.

Karlovarský knedlík:

Rohlíky nakrájíme na kostičky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem a necháme nasáknout. Petrželku si nasekáme nadrobno. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme pevný sníh. K rohlíkům přidáme máslo se žloutky, nasekanou petrželku a sníh z bílků a vše smícháme do vláčné hmoty. Na vál položíme potravinářkou folii a do ní dáme knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme a utáhneme. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě cca 25 minut, vybalíme, necháme chvíli stát a pak nakrájíme nožem nebo nití.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno