Ingredience: | |
hovězí zadní | 800 g |
mrkev | 4 ks |
petržel | 2 ks |
celer | 3 řapíky |
šalotka | 1 ks |
slanina | 150 g |
žampiony | 5 - 6 ks |
kvalitní červené víno | 200 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
cukr | 1 - 2 lžíce |
nové koření | 4 kuličky |
bobkový list | 2 ks |
loupaná, krájená rajčata | 400 g |
olej | dle potřeby |
vývar nebo voda | dle potřeby |
Karlovarský knedlík: | |
bílé rohlíky, den staré | 10 ks |
vejce | 3 ks |
mléko | 250 ml |
máslo | 50 g |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
velkolistá petrželka | 1 svazek |
Už dlouho jsem přemýšlela o tom, zda si mám koupit tlakový hrnec. U nás mu neřekneme jinak než "papiňák". Nakonec jsem neodolala a koupila ho. Jako první jsem musela vyzkoušet mé oblíbené hovězí. Hovězí a červené víno jsou skvělí parťáci, a když se přidá oblíbená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, petržel a rajčata) vyjde z toho skvělá omáčka. Karlovarský knedlík jsem dělala poprvé (nejsem knedlíkový typ), ale protože ho má můj manžel rád, tak jsem se nedala dlouho přemlouvat. Odměnou byla pochvala i od našeho nejvybíravějšího strávníka (staršího syna).
V papiňáku si na oleji zatáhneme maso nakrájené na větší kostky. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou. Dále si v papiňáku osmahneme nakrájenou mrkev, celer, petržel a posypeme lžící cukru, až bude mít zelenina zlatavou barvu, tak přidáme slaninu, mírně orestujeme a pak rajčata, vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vodou (či vývarem), tak aby byla zelenina i maso ponořeny, ale ne více. Papiňák zaděláme a od přivedení k varu vaříme 30 minut. Na posledních 10 minut přidáme žampiony.
Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladčí tak přidá trochu cukru. Podáváme s karlovarským knedlíkem.
Karlovarský knedlík:
Rohlíky nakrájíme na kostičky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem a necháme nasáknout. Petrželku si nasekáme nadrobno. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme pevný sníh. K rohlíkům přidáme máslo se žloutky, nasekanou petrželku a sníh z bílků a vše smícháme do vláčné hmoty. Na vál položíme potravinářkou folii a do ní dáme knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme a utáhneme. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě cca 25 minut, vybalíme, necháme chvíli stát a pak nakrájíme nožem nebo nití.
Podrobné info: