Pažitka
Název:

Hovězí plec na pivu, dušená v papiňáku


Hovězí plec na pivu, dušená v papiňáku


Ingredience:
Ingredience:
hovězí plec vcelku800 g
černé pivo300 ml
hovězí vývar nebo voda150 ml
granulovaný česnek nebo 8 stroužků čerstvého3 lžíce
hladká mouka6 lžic
sádlo2 lžíce
cibule3 ks
sůl dle chuti
mletý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Někdo má rád pivo do bříška, někdo zase do hrnce a do pekáčku. Já používám tu druhou variantu a u tohoto receptu v černém provedení.

Maso ponecháme vcelku, opláchneme, osušíme a vetřeme do něj sůl a česnek a obalíme v hladké mouce.

Do papiňáku na lžíci rozehřátého sádla dáme maso prudce ze všech stran opéct. Maso z hrnce vytáhneme, do výpeku přidáme zbývající dvě lžíce sádla, přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme do zlatavé barvy. Neustále mícháme a dáváme pozor, aby se cibule nepřipálila. 

Poté maso vložíme zpět, zalijeme pivem a vývarem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. 

Od doby varu vaříme pod tlakem na slabém plameni 50 minut.

Pokud budeme maso dusit v obyčejném hrnci, podlijeme pivem a vývaru přidáme tolik, aby bylo maso z poloviny ponořené. Za občasného podlití vývarem dusíme doměkka cca 160 minut. Záleží na kvalitě masa. 

Měkké maso z hrnce vytáhneme a uchováme v teple. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby dochutíme. Je-li na náš vkus příliš řídká, můžeme ji silným varem zredukovat na hustší konzistenci.

Maso naporcujeme a podáváme s bramborovou kaší, přelité šťávou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno