Ingredience: | |
hovězí zadní | 800 g |
cibule | 3 ks |
uzený špek | 25 g |
okurky + lák z okurek | 4 ks |
vločky | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olej nebo sádlo | dle potřeby |
vývar | dle potřeby |
Co si budeme povídat, je to prostě taková roštěná s okurkami.
Jsou dva způsoby, jak na to. Buď můžete nechat maso v celku a péct ho v troubě a nebo ho rozkrájet na plátky. Já zvolila tu druhou variantu, protože je to rychlejší.
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a v hrnci pozvolna opékejte na oleji pěkně do hněda. Chce to svůj čas, proto na ni nechvátejte a nechte ji vysmažit do hněda. Pozor, nesmí se spálit. To dodá omáčce chuť i nepřekonatelnou barvu. K cibulce přidejte na malé kostičky nakrájený špek a nechte ho pozvolna vypékat s cibulkou. Špek dodá omáčce na chuti.
Maso nakrájejte na plátky, osolte a opepřete je. Když je cibulka hotová, odhrňte ji na stranu hrnce a v hrnci nechte zatáhnout plátky masa. Potom vše zalijte vodou či vývarem, přidejte vločky (které omáčku zahustí), popřípadě dochuťte ještě solí a pepřem. Přilijte trochu láku z okurek, přiklopte poklicí a nechte pozvolna vařit asi dvě hodin. Dobu vaření můžete zkrátit pomocí tlakového hrnce. Ale tam se mohou vločky připalovat. Proto je to potřeba hlídat nebo je do hrnce nedávejte a omáčku pak zahustěte obvyklým způsobem.
Když je maso měkké, rozkrájejte okurky buď na kostičky či kolečka a přidejte je do omáčky.
Servírujte s knedlíkem nebo dušenou rýží.
Podrobné info: