Pažitka
Název:

Hovězí rolky s omáčkou z pečené zeleniny a jáhly


Hovězí rolky s omáčkou z pečené zeleniny a jáhly


Ingredience:
Ingredience:
hovězí maso4 plátky
dušená šunka4 plátky
gouda4 plátky
mrkev1 ks
celer (stejné množství jako mrkve) kousek
máslová dýně400 g
víno1 dcl
smetana50 ml
máslo plátek
ovesné vločky2 lžíce
kremžská hořčice1 lžíce
sůl dle chuti
pepř špetka
tymián dle chuti
olej dle potřeby
vařené jáhly dle potřeby
Postup přípravy:

Přemýšlela jsem, co udělat z plátku hovězího. Ptáčci jsou nuda, nemám chuť vařit se s vejci. Chci něco zeleninového...Tak z toho vznikla tahle jemná omáčka s chutí tymiánu a lahodným masíčkem.

Plátky naklepejte a osolte (opepřete). Každý plátek potřete hořčicí a posypte tymiánem. Na každý plátek masa dejte jeden plátek šunky a jeden plátek sýra. Zamotejte do rolky a zajistěte jehlou na maso.
V hrnci rozpalte olej a opečte zprudka všechny rolky dozlatova. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Zalijte dostatkem vody, aby byly rolky ponořené. Posypte asi půl lžičky tymiánu a osolte. Duste maso do měkka. Já vařila v tlakovém hrnci zhruba hodinu. 
Mezi tím očistěte mrkev a celer. Nakrájejte na kousky. Dýni vypeckujte, neloupejte. Dejte do předem vyhřáté trouby péct v misce podlité trochou vody do změknutí. 
Když je zelenina měkká, odřízněte z dýně slupku, jde to krásně a nemusíte si zničit ruce a škrapku nad loupáním syrové.
Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Do vzniklé šťávy nasypte vločky a nechte chvíli zavařit. Pak přidejte zeleninu a rozmixujte dohladka. Zjemněte smetanou a máslem.

Kdo nechce, nemusí vločky použít a nechá si omáčku zredukovat a tím docílí požadované hustoty.

Podávejte s jáhly, těstovinami nebo třeba noky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno