Pažitka
Název:

Hovězí s fazolemi


Hovězí s fazolemi


Ingredience:
hovězí kližka1 kg
vavřín (bobkový list)2 listy
cibule2 ks
česnek8 stroužků
rajčata3 ks
bílé fazole200 g
sladká paprika1 lžíce
uzená paprika1 lžička
čerstvý koriandr špetka
masový vývar dle potřeby
drcený pepř špetka
sůl špetka
olivový olej2 lžíce
Ingredience:
Postup přípravy:

Zapalte hořáky, rozpalte plotnu!

Při dnešní zastávce u řezníka mi do oka padl pěkný kousek kližky, má oblíbená část hovězího masa, šťavnatá a chutná. Tento prorostlejší sval v kuchyni ráda využívám téměř pro každou tepelnou úpravu – vaření, dušení, pečení. Vedle hovězí oháňky je kližka výbornou volbou pro silné masové vývary. Mimochodem oháňku mi vždy Lababidi (místní řezník) nechává gratis. 

Možná se ptáte, jak vypadá takový typický arabský řezník. Takže, pokud byste u nás v řeznictví za pultem hledali pupkatého chlapíka v kostkované košili, gumovou zástěrou a nakrouceným knírem, hledali byste marně. Lababidi, drobný pán s tváří ošlehanou sluncem, cigaretou v koutku úst, připomíná spíše řidiče městské hromadné dopravy. Ovšem vždy vás ochotně a rád obslouží. Připravte si ale dostatek času a trpělivosti. U Arabů se totiž nikdy nikam nespěchá! Nejprve přijměte malé pozvání na šálek arabské kávy vonící po kardamomu a teprve potom nakupujte.

Zajímavé také je, jakým způsobem místní usedlíci nakupují maso (hovězí, skopové či jehněčí). Dělení masa či způsob bourání dle jednotlivých částí jim příliš moc neříká, maso rozdělují podle způsobu úpravy – vaření, dušení, pečení, grilování. Samotný výběr masa nechávají na řezníkovi, takže nakonec vůbec netuší, zda si domu odnáší kýtu, kližku, roštěnec nebo třeba pupek. Cenově je vše (kromě pravé svíčkové) stejné, tedy jednotná cena pro každý kus hovězí flákoty. To platí i pro mleté maso. A věřte mi, cena není zrovna nízká.

Dnešní krátký pohled do života na Blízkém východě je u konce a jdeme vařit. Zapalte hořáky, rozpalte plotnu! Dnešní recept:

Příprava: 
Celkem jednoduchý recept, nic složitého. Maso, nějaká ta zelenina, čerstvé bylinky, bílé fazole a pomalé dušení. 

Cibuli nakrájíme na hrubo, lehce posolíme a na olivovém oleji zvolna restujeme. Jelikož nechci omáčku ničím dalším zahušťovat, využiji k tomuto účelu právě cibuli, která pomalým restováním změkne a následným dušením se zcela rozvaří.

Přidáme rozmačkaný česnek, necháme provonět a zvýšíme plamen. V této fázi přihodíme na kostky pokrájené maso, které jen lehce orestujeme, necháme zatáhnout. Zasypeme paprikou (sladkou i uzenou), drceným pepřem, několikrát promícháme, přisypeme drobně pokrájená spařená a oloupaná rajčata, podlijeme vývarem, lehce nad úroveň masa, a pod pokličkou pomalu dusíme do měkka. Dejte masu čas, nechte ho jen jemně probublávat alespoň 1,5 hodiny.

Mezitím si dáme vařit den předem namočené fazole, které propláchneme, zalijeme čistou vodou, přihodíme vavřínové listy (výraz bobkový list mi nějak nesedí) a uvaříme do měkka.

Měkké fazole přidáme k masové směsi, lehce promícháme, zasypeme velkou hrstí posekaného čerstvého koriandru, případně dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Jako příloha je vhodná rýže, kuskus nebo pečivo.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno