Pažitka
Název:

Hovězí s rajskou omáčkou trochu jinak


Hovězí s rajskou omáčkou trochu jinak


Ingredience:
Ingredience:
hovězí krk, nebo pero600 g
sádlo2 - 3 lžíce
rajčatová šťáva1 balení
malý rajčatový protlak1 ks
hladká mouka1 - 2 lžíce
malá cibule2 ks
mletá skořice1 lžička
badyán špetka
celý pepř dle chuti
cukr dle chuti
sůl dle chuti
lístky bazalky dle chuti
Příloha:
houskový knedlík dle potřeby
Postup přípravy:

Mám pro vás tip na skvělý oběd. Hovězí s rajskou zná asi úplně každý, ale každý ji dělá jinak. Já jsem byla zvyklá dělat ji podle babiččina receptu, ale včera jsem ji připravila "trochu jinak" a věřte, bylo to famózní! Ze základní receptury jsem odebrala nové koření, bobkový list a na místo toho jsem přidala skořici, špetku badyánu a bazalku. Kdo by rád zkusil rajskou jinak, můžete tedy podle dnešnímu receptíku a kdo by raději zůstal u klasiky, nechť se podívá na sestřih z 9. dílu pořadu Vaříme s Vendy, kde jsme klasickou rajskou s Vendulkou vařily.

V hrnci v osolené vodě si uvaříme hezký kousek hovězího masa předního. Po vychladnutí vyjmeme maso a nakrájíme na plátky. Vývar si odložíme na později, nebo jej využijeme na polévku. 

Na sádle uděláme z mouky světlou jíšku, přidáme na jemno nakrájenou cibuli trochu soli, trochu cukru, promícháme a zalijeme rajčatovou šťávou v krabičce a jedním protlakem. Do čajového sítka vložíme celý pepř a lístky bazalky. Směs zamícháme, zalijeme vodou (nebo odloženým vývarem), přidáme sítko a necháme vařit. Po uvaření přepasírujeme přes cedník. Na talíř naservírujeme houskové knedlíky, plátky uvařeného hovězího masa a přelijeme rajskou omáčkou. 

Doporučuji bazalku z českých skleníků z Miroslavi u Brna, které nakoupíte ve všech větších obchodech. Poznávací znamení pro Bylinky.cz je: "Jsou to bylinky v hranatém květináčku."

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno