Ingredience: | |
hovězí kýta | 750 g |
libová slanina | 75 g |
cibule | 2 ks |
mrkev | 2 ks |
celer | 3 řapíky |
šípková zavařenina | 200 g |
červené víno | 1 dcl |
bobkový list | 2 ks |
nové koření | 3 kuličky |
kořice | špetka |
citrnonová kůra | špetka |
hřebíčky | 4 ks |
tymián | 1/2 lžičky |
jáhlové vločky na zahuštění | 2 hrsti |
smetana | na zjemnění |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
ghíčko | dle potřeby |
Knedlíky: | |
hrubá mouka | 1 hrnek |
mléko | 1 hrnek |
vejce | 2 ks |
špaldový rohlík | 2 ks |
sůl | 1 menší lžička |
pažitka | 2 lžíce |
olej | na vymazání hrnků |
Tuhle omáčku jsem měla jen jednou v životě a od té doby jsem jí vždycky chtěla zkusit uvařit doma. Takže když jsem konečně sehnala šípkovou zavařeninu, nebylo proč váhat. Všichni jsme si opravdu pochutnali.
Maso nakrájíme na plátky a zprudka orestujeme v hrnci na ghíčku, dokud se nezatáhne. Vyndáme ho a na výpeku orestujeme cibulku a ostatní zeleninu, nakrájenou na kostičky. Chvíli společně opékáme. Přilijeme víno a necháme odpařit alkohol, pak dolijeme vodou nebo vývarem. Přidáme zavařeninu, koření a vrátíme do hrnce také maso. Necháme zvolna dusit minimálně hodinu. Když je maso měkké, vyndáme ho a omáčku propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme tyčovým mixérem (to ale musíme nejdříve vyndat hřebíček, nové koření a bobkový list). Nakonec omáčku dochutíme solí a zahustíme asi dvěma hrstmi jáhlových vloček. Ještě krátce provaříme a znova rozmixujeme. Můžeme zjemnit trochou smetany.
Knedlíky:
V míse smícháme mouku, mléko, žloutky, sůl a pažitku. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do těsta. S bílků vyšleháme tuhý sníh a také opatrně vmícháme. Hrnky si pořádně vymažeme olejem a plníme asi do 3/4. Přendáme do hrnce, zalijeme vodou asi do poloviny výšky hrnků. Až se voda začne vařit, přiklopíme hrnec pokličkou a vaříme 30 minut.