Ingredience: | |
hovězí zadní nebo falešná svíčková | 1,2 kg |
cibule | 3 ks |
česnek | 1 palice |
slanina | dle potřeby |
vývar | dle potřeby |
čerstvý špenát | dle potřeby |
smetana | 1 kelímek |
Knedlíky: | |
starší housky | 10 ks |
slanina | 100 g |
vejce | 5 ks |
čerstvá petržel | hrst |
cibule | 1 ks |
sádlo | kousek |
mléko | 0,5 l |
Hovězí maso je díky pomalému vaření krásně měkké a šťavnaté....
Z masa uděláme 4 stejně velké kusy které prošpikujeme slaninou, můžeme pomocí špagátu vytvarovat na úhledné špalíky.
Maso opečeme ze všech stan na sádle, vyndáme a vložíme cibulku kterou orestujeme do růžova, zalijeme vývarem a dáme vše do pomalého hrnce i s utřeným česnekem.
Vaříme na nejmíň tak 5 hodin (kdo nemá pomalý hrnec stačí dát do trouby přikryté tak na 140 stupňů).
Po té šťávu odvaříme a trošku zahustíme tmavou jíškou.
Čerstvý špenát vložíme do velkého hrnce s trochou sádla, osolíme, opepříme a po minutě zalijeme smetanou kterou necháme odvařit. (já do něj dávám i česnek)
Knedlíky:
Na pánvi si na sádle osmažíme cibulku se slaninou a necháme vychladnout. Rohlíky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, za lijeme mlékem s rozšlehanými žloutky, přidáme ušlehaný bílek a slaninu s cibulkou.Vytvoříme šišky a zabalíme do folie kterou pořádně utáhneme a konce zavážeme. (klidně můžeme dát i trochu česneku a nastrouhaný muškátový oříšek.
Knedlíky vaříme 20 minut a nezapomeneme folii párkrát propíchnout jehlou nebo párátkem.