Pažitka
Název:

Hovězí tokáň / tokány


Hovězí tokáň / tokány


Ingredience:
Ingredience:
hovězí krk nebo kýta1 kg
česnek2 stroužky
střední cibule2 ks
sádlo50 g
rajčatový protlak2 lžíce
sůl1 lžička
čerstvě mletý pepř1/2 lžička
hladká mouka (hraška)1 lžíce
bílé víno200 ml
hovězí vývar800 ml
voda dle potřeby
petržel na ozdobu
rýže dle potřeby
Postup přípravy:

Jak jsem jako dítě neměla ráda hovězí maso a omáčky z něj (protože v provedení jídelen se jednalo dost často o UHO s klepavým masem), poslední dobou mu přicházím víc a víc na chuť. O víkendu jsme měli k dispozici hovězí kýtu a žádný nápad, co z ní. Manžel otevřel jednu z Vaňkových kuchařek, zapátral, našel, společně jsme uvařili a nakonec si hodně pochutnali! Maďarská kuchyně zafungovala a po téhle dobrotě s ní rozhodně nekončíme.

Maso vyndáme asi hodinu před přípravou z lednice a přikryté necháme povolit na pokojovou teplotu. Poté ho nakrájíme na nudličky dlouhé 5 cm a široké 0,5 cm. Česnek a cibuli nakrájíme na jemno. 

Kastrol postavíme na sporák na střední plamen a rozpálíme v něm sádlo. Vložíme cibuli a restujeme do hněda (to trvá asi 20 minut a chce to časté míchání, aby se cibule nepřipálila). Zvýšíme intenzitu plamene a přidáme maso (předem nesolíme ani nepepříme), které restujeme do hněda. Maso při restování pustí šťávu, tu je nutné zcela vyvařit.

Přidáme protlak a mícháme asi 1 minutu.

Snížíme plamen na polovinu, přidáme česnek, sůl, pepř a mouku (hrašku) a mícháme další minutu.
Nalijeme do kastrolu víno a za občasného míchání ho necháme zcela odvařit.

Maso zalijeme vývarem, přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a pod pokličkou necháme bublat do změknutí masa (cca 2 hodiny). Hladina omáčky by měla být asi 1 cm nad masem (na začátku), posupně se odpaří. Je dobré udržovat hladinu omáčky cca do poloviny masa. Pokud se tedy vyvaří víc tekutin, přilijeme víc vody a pokračujeme v dušení. Maso by mělo být na konci procesu měkké tak, že se dá jednoduše krájet tupým předmětem - třeba vařečkou.

Podle potřeby dochutíme solí a podáváme s rýží  zdobené petrželkou.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno