Ingredience: | |
hovězí krk nebo kýta | 1 kg |
česnek | 2 stroužky |
střední cibule | 2 ks |
sádlo | 50 g |
rajčatový protlak | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
čerstvě mletý pepř | 1/2 lžička |
hladká mouka (hraška) | 1 lžíce |
bílé víno | 200 ml |
hovězí vývar | 800 ml |
voda | dle potřeby |
petržel | na ozdobu |
rýže | dle potřeby |
Jak jsem jako dítě neměla ráda hovězí maso a omáčky z něj (protože v provedení jídelen se jednalo dost často o UHO s klepavým masem), poslední dobou mu přicházím víc a víc na chuť. O víkendu jsme měli k dispozici hovězí kýtu a žádný nápad, co z ní. Manžel otevřel jednu z Vaňkových kuchařek, zapátral, našel, společně jsme uvařili a nakonec si hodně pochutnali! Maďarská kuchyně zafungovala a po téhle dobrotě s ní rozhodně nekončíme.
Maso vyndáme asi hodinu před přípravou z lednice a přikryté necháme povolit na pokojovou teplotu. Poté ho nakrájíme na nudličky dlouhé 5 cm a široké 0,5 cm. Česnek a cibuli nakrájíme na jemno.
Kastrol postavíme na sporák na střední plamen a rozpálíme v něm sádlo. Vložíme cibuli a restujeme do hněda (to trvá asi 20 minut a chce to časté míchání, aby se cibule nepřipálila). Zvýšíme intenzitu plamene a přidáme maso (předem nesolíme ani nepepříme), které restujeme do hněda. Maso při restování pustí šťávu, tu je nutné zcela vyvařit.
Přidáme protlak a mícháme asi 1 minutu.
Snížíme plamen na polovinu, přidáme česnek, sůl, pepř a mouku (hrašku) a mícháme další minutu.
Nalijeme do kastrolu víno a za občasného míchání ho necháme zcela odvařit.
Maso zalijeme vývarem, přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a pod pokličkou necháme bublat do změknutí masa (cca 2 hodiny). Hladina omáčky by měla být asi 1 cm nad masem (na začátku), posupně se odpaří. Je dobré udržovat hladinu omáčky cca do poloviny masa. Pokud se tedy vyvaří víc tekutin, přilijeme víc vody a pokračujeme v dušení. Maso by mělo být na konci procesu měkké tak, že se dá jednoduše krájet tupým předmětem - třeba vařečkou.
Podle potřeby dochutíme solí a podáváme s rýží zdobené petrželkou.
Podrobné info: