Pažitka
Název:

Hovězí v jogurtu


Hovězí v jogurtu


Ingredience:
hovězí kližka1 kg
cibule4 ks
kardamom5 ks
nové koření5 ks
vavřín3 listy
skořice větší špetka
bílý jogurt1 l
masový vývar dle potřeby
olivový olej trochu
máslo plátek
sůl špetka
drcený pepř špetka
Rýže:
rýže3 hrnky (600 ml)
mleté nové koření1 rovná lžička
mletý hřebíček špetka
olivový olej trochu
hovězí vývar dle potřeby
piniové oříšky hrst
mandlové hranolky hrst
Ingredience:
Postup přípravy:

Arabská svatba je několikadenní veselí se spoustou jídla, tance a zpěvu. Každý den se z domu nevěsty i ženicha ozývají svatební anasheedy (islámské písně), často doprovázené hrou na darbuku, tradiční arabský bubínek s charakteristickým vysokým zvukem.

Poslední, závěrečný den, si ženich odvádí nevěstu z domu jejích rodičů. Bude to poprvé, kdy bude usínat mimo domov. Nevěsta tak přestává býti dívkou a stává se ženou. Od ženicha dostává věno.

Odchod milované dcery často doprovází slzy, ale i radostné výskání arabských žen. Mužské osazenstvo se vydává na tradiční taneční pochod městem, danými kroky a za hlasitého zpěvu křižují uličky starého města. Ženich, na koňském hřbetě, udává směr pochodu.

Chystá se závěrečná oslava, večeře. Přicházející svatebčané, rodině gratulují a předávají finanční dary oslavencům. Muži a ženy oslavují odděleně. Ženy většinou zpívají a tančí, muži klábosí a relaxují u šálku arabské kávy.

Tradičním jídlem večera je hovězí v jogurtu. Jako příloha se podává kořeněná rýže s piniovými oříšky a mandlemi. O přípravu tohoto jídla se již od rána starají najatí kuchaři. Příprava je časově náročná, neboť svatební oslavy často čítají i více jak tisíc osob, zváni jsou všichni z širokého okolí.

A upřímně řečeno, uvařit pro tolik hladových krků dá pořádně zabrat. Zpracovat několik stovek kilogramů masa, oloupat hromadu cibule a uvařit několik pytlů rýže je fuška. Všichni, co mají ruce a nohy, pomáhají – rodina, sousedé, známí. Někdo krájí maso, jiný loupe cibuli, další praží piniové oříšky. Mezi tím vším skotačí malé děti. Atmosféra je to nezapomenutelná.

Společně s tímto jídlem se podává arabský tatarák (syrové, silně kořeněné maso s bulgurem) s dušeným hovězím masem. Tabuli dále doplňuje čerstvé i sušené ovoce, různé dezerty a cukroví.

Oslavy končí kolem půlnoci. Ale teď zpátky k samotnému receptu.

Maso nakrájíme na kostky, cibuli pouze oloupeme. Na olivovém oleji a másle osmažíme celé cibule, přidáme kousky masa, drcený pepř, vavřínové listy, nové koření, kardamom a chvilku restujeme. Poté zalijeme vývarem (pouze po úroveň masa), podle potřeby osolíme a pod pokličkou necháme lehce probublávat.

Když je maso měkké, vývar scedíme.

Jogurt (použijte kvalitní, hustý) pořádně rozmícháme metličkou a za stálého míchání ohřejeme. Přidáme asi 300 ml horkého vývaru a dochutíme solí, pepřem a skořicí. Do jogurtu přidáme vařené maso a cibuli. Nikdy nepřidávejte horký vývar do studeného jogurtu, srazil by se.

Ryži několikrát propláchneme a necháme okapat. Na olivovém oleji necháme rozvonět nové koření a hřebíček, přisypeme rýži a chvilku restujeme. Zalijeme zbylým vývarem, případně dolijeme vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Při servírování bohatě posypeme opraženými piniovými oříšky a mandlemi. Čím více oříšků dáte, tím lépe, chutnají skvěle.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno