hovězí kližka | 1 kg |
cibule | 4 ks |
kardamom | 5 ks |
nové koření | 5 ks |
vavřín | 3 listy |
skořice | větší špetka |
bílý jogurt | 1 l |
masový vývar | dle potřeby |
olivový olej | trochu |
máslo | plátek |
sůl | špetka |
drcený pepř | špetka |
Rýže: | |
rýže | 3 hrnky (600 ml) |
mleté nové koření | 1 rovná lžička |
mletý hřebíček | špetka |
olivový olej | trochu |
hovězí vývar | dle potřeby |
piniové oříšky | hrst |
mandlové hranolky | hrst |
Ingredience: |
Arabská svatba je několikadenní veselí se spoustou jídla, tance a zpěvu. Každý den se z domu nevěsty i ženicha ozývají svatební anasheedy (islámské písně), často doprovázené hrou na darbuku, tradiční arabský bubínek s charakteristickým vysokým zvukem.
Poslední, závěrečný den, si ženich odvádí nevěstu z domu jejích rodičů. Bude to poprvé, kdy bude usínat mimo domov. Nevěsta tak přestává býti dívkou a stává se ženou. Od ženicha dostává věno.
Odchod milované dcery často doprovází slzy, ale i radostné výskání arabských žen. Mužské osazenstvo se vydává na tradiční taneční pochod městem, danými kroky a za hlasitého zpěvu křižují uličky starého města. Ženich, na koňském hřbetě, udává směr pochodu.
Chystá se závěrečná oslava, večeře. Přicházející svatebčané, rodině gratulují a předávají finanční dary oslavencům. Muži a ženy oslavují odděleně. Ženy většinou zpívají a tančí, muži klábosí a relaxují u šálku arabské kávy.
Tradičním jídlem večera je hovězí v jogurtu. Jako příloha se podává kořeněná rýže s piniovými oříšky a mandlemi. O přípravu tohoto jídla se již od rána starají najatí kuchaři. Příprava je časově náročná, neboť svatební oslavy často čítají i více jak tisíc osob, zváni jsou všichni z širokého okolí.
A upřímně řečeno, uvařit pro tolik hladových krků dá pořádně zabrat. Zpracovat několik stovek kilogramů masa, oloupat hromadu cibule a uvařit několik pytlů rýže je fuška. Všichni, co mají ruce a nohy, pomáhají – rodina, sousedé, známí. Někdo krájí maso, jiný loupe cibuli, další praží piniové oříšky. Mezi tím vším skotačí malé děti. Atmosféra je to nezapomenutelná.
Společně s tímto jídlem se podává arabský tatarák (syrové, silně kořeněné maso s bulgurem) s dušeným hovězím masem. Tabuli dále doplňuje čerstvé i sušené ovoce, různé dezerty a cukroví.
Oslavy končí kolem půlnoci. Ale teď zpátky k samotnému receptu.
Maso nakrájíme na kostky, cibuli pouze oloupeme. Na olivovém oleji a másle osmažíme celé cibule, přidáme kousky masa, drcený pepř, vavřínové listy, nové koření, kardamom a chvilku restujeme. Poté zalijeme vývarem (pouze po úroveň masa), podle potřeby osolíme a pod pokličkou necháme lehce probublávat.
Když je maso měkké, vývar scedíme.
Jogurt (použijte kvalitní, hustý) pořádně rozmícháme metličkou a za stálého míchání ohřejeme. Přidáme asi 300 ml horkého vývaru a dochutíme solí, pepřem a skořicí. Do jogurtu přidáme vařené maso a cibuli. Nikdy nepřidávejte horký vývar do studeného jogurtu, srazil by se.
Ryži několikrát propláchneme a necháme okapat. Na olivovém oleji necháme rozvonět nové koření a hřebíček, přisypeme rýži a chvilku restujeme. Zalijeme zbylým vývarem, případně dolijeme vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Při servírování bohatě posypeme opraženými piniovými oříšky a mandlemi. Čím více oříšků dáte, tím lépe, chutnají skvěle.
Podrobné info: