Ingredience: | |
hovězí maso | dle potřeby |
malá cibule | 1 ks |
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) | dle potřeby |
celý černý pepř | dle chuti |
nové koření | dle chuti |
bobkový list | dle chuti |
petrželka nebo pažitka | dle chuti |
čerstvý libeček | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Polévkové nudličky: | |
polohrubá mouka | 3,5 lžíce |
celé vejce | 1 ks |
Můj manžel miluje vývary! Máte je také rádi? Tentokrát jsme tedy měli silný hovězí vývar s domácími nudličkami, protože bez těch "by to nebylo ono". A spokojenost byla na všech stranách.
Na hovězí vývar miluji oháňku, nebo kousek žebra, ale vařím i z hovězího předního, kdy část uvařeného masa mohu použít na druhý chod, třeba do omáčky. Výborné jsou do vývaru i hovězí či morkové kosti hovězí maso pláchneme a dáme do hrnce společně cibulí (včetně slupky, která nám pustí barvu) zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme koření v čajovém sítku a zvolna vaříme. Nezapomeneme u vaření sbírat pěnu. Vedle do hrnce nakrájíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Pokud máme k dispozici, tak určitě přidáme i čerstvý libeček. Když máme hovězí maso měkké, tak jej vyjmeme, pokrájíme část masa do polévky a zbývající část si ponecháme do omáčky, třeba koprovky, nebo rajské.
K masu do vývaru přidáme zeleninu včetně jejího vývaru a připravíme si zavářku. V případě nudliček je raději vařím vedle, aby se mi nezakalil vývar. Ale pokud děláte např. kapání, vařte ho samozřejmě přímo ve vývaru.
Polévkové nudličky
Zaděláme tužší těsto a chvilku ho necháme přikryté odpočinout, pak z něj vyválíme placku a necháme na utěrce oschnout. Placku nakrájíme na 3 až 5 cm široké pruhy, vyskládáme na sebe 4 až 6 proužků a z nich krájíme tenké nudle. Nudličky vydrží usušené v uzavřené nádobě i do příště.
Podrobné info: