Hrachová kaše: | |
půlený žlutý hrách | 500 g |
voda | 2 l |
himalájská růžová sůl | 1 lžička |
Rozmarýnové krůtí stehno: | |
krůtí stehno | 1 ks |
voda na podlití | 150 ml |
menší cibule | 1 ks |
rozmarýn | 1 lžička |
himalájská růžová sůl | špetka |
Pyré z pečené mrkve a česneku: | |
česnek | 1 větší palička |
menší mrkev | 4 ks |
Každoročně před Vánoci odebíráme domácí krůtu, máme pak skvělou zásobu masa, kterou postupně využíváme. Když jsem přemýšlela co vařit, jelikož jsem převážně přes polévky, tak volba padla na krůtí stehno. Dále oko padlo na naší krabici s luštěninami a řekla jsem si, že bych mohla zkusit něco z hrachu. Ani nevím, kdy naposled jsem měla hrachovou kaši, ale nechtěla jsem takovou tu starou klasiku, jenže jsem ani nevěděla jak to k sobě zakomponovat. Nakonec jsem ještě našla pár mrkví od mamky ze zahrady a nápad byl na světě.
Hrách propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme 2 litry vody a vaříme přibližně hodinu do měkka. Mezitím si rozpálíme troubu a připravíme krůtí stehno, které vložíme do pekáče, posypeme rozmarýnem, špetkou soli a vložíme do trouby. Připravíme si česnek, který oloupeme a každý měsíček rozkrojíme na půl. Oloupeme si mrkev, kterou rozkrojíme jak podélně tak napříč. Jakmile stehno pustí trochu šťávy, přilijeme 150ml vody a přidáme česnek s mrkví. Pečeme zhruba hodinu, v posledních minutách zvýšíme teplotu, aby se vytvořila kůrka. Hrachová kaše bude hotová dřív než stehno. Odstavíme jí ze sporáku, rozmixujeme a přiklopíme pokličkou. Když je stehno upečené, odebereme si do misky česnek s mrkví a rozmixujeme do hladka. A teď máme hotovo. Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: