Pažitka
Název:

Hrachová kaše s rozmarýnovým krůtím stehnem pečeném na česneku a mrkvovo-česnekovým pyré


Hrachová kaše s rozmarýnovým krůtím stehnem pečeném na česneku a mrkvovo-česnekovým pyré


Ingredience:
Hrachová kaše:
půlený žlutý hrách500 g
voda2 l
himalájská růžová sůl1 lžička
Rozmarýnové krůtí stehno:
krůtí stehno1 ks
voda na podlití150 ml
menší cibule1 ks
rozmarýn1 lžička
himalájská růžová sůl špetka
Pyré z pečené mrkve a česneku:
česnek1 větší palička
menší mrkev4 ks
Postup přípravy:

Každoročně před Vánoci odebíráme domácí krůtu, máme pak skvělou zásobu masa, kterou postupně využíváme. Když jsem přemýšlela co vařit, jelikož jsem převážně přes polévky, tak volba padla na krůtí stehno. Dále oko padlo na naší krabici s luštěninami a řekla jsem si, že bych mohla zkusit něco z hrachu. Ani nevím, kdy naposled jsem měla hrachovou kaši, ale nechtěla jsem takovou tu starou klasiku, jenže jsem ani nevěděla jak to k sobě zakomponovat. Nakonec jsem ještě našla pár mrkví od mamky ze zahrady a nápad byl na světě.

Hrách propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme 2 litry vody a vaříme přibližně hodinu do měkka. Mezitím si rozpálíme troubu a připravíme krůtí stehno, které vložíme do pekáče, posypeme rozmarýnem, špetkou soli a vložíme do trouby. Připravíme si česnek, který oloupeme a každý měsíček rozkrojíme na půl. Oloupeme si mrkev, kterou rozkrojíme jak podélně tak napříč. Jakmile stehno pustí trochu šťávy, přilijeme 150ml vody a přidáme česnek s mrkví. Pečeme zhruba hodinu, v posledních minutách zvýšíme teplotu, aby se vytvořila kůrka. Hrachová kaše bude hotová dřív než stehno. Odstavíme jí ze sporáku, rozmixujeme a přiklopíme pokličkou. Když je stehno upečené, odebereme si do misky česnek s mrkví a rozmixujeme do hladka. A teď máme hotovo. Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Karol Tišerová

    zavřít okno