Ingredience: | |
malá cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
středně velká brambora | 1 ks |
vývar nebo voda | 0,5 l |
mražený hrášek | 350 g |
máta | 4 velké stonky |
smetana | 50 ml |
olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
K podávání: | |
slanina | dle chuti |
krutony | dle chuti |
lístky máty | dle chuti |
oblíbená semínka | dle chuti |
Jemná a svěží polévka lehce nasládlé chuti, která bude dětem pro tyto vlastnosti zaručeně chutnat. V létě ji pro ochlazení můžete podávat i studenou.
Cibuli nakrájíme najemno, stroužky česneku nožem rozmáčkneme a taktéž nakrájíme. V hrnci si rozpálíme menší množství oleje, na kterém začneme smažit nejdříve cibuli a po chvíli i česnek. Až začne obojí chytat lehce zlatavou barvu, přidáme ještě na malé kostičky nakrájenou bramboru a společně dorestujeme. Poté podlijeme vývarem a vaříme cca 10 minut do změknutí brambor. Až se tak stane, nasypeme mražený hrášek a jen krátce prohřejeme. Poté přemístíme všechnu zeleninu s částí vody a lístky máty do mixéru a rozmixujeme na kaši. Použít můžeme i tyčový mixér. Vrátíme krém zpět do hrnce, vrátíme i případnou vodu, zjemníme smetanou a dochutíme kořením.
Podáváme s opečenou slaninou, česnekovými krutony, kouskem pečiva nebo oblíbenými semínky. V horké letní dny krém dobře chutná i studený.
Pokud budete polévku vařit pro dítě mladší 1 roku, můžete k její přípravě použít základ - hrášek, brambory, po vyzkoušení také česnek a cibuli. Místo sladké smetany zjemněte troškou zakysané nebo bílého jogurtu.
Dětská specifika: