Ingredience: | |
mražený hrášek | 200 g |
mražený špenát | 100 g |
cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
vývar | cca 700 ml |
sůl | dle chuti |
muškátový oříšek | dle chuti |
smetana nebo plnotučné mléko | ke zjemnění |
olej | dle potřeby |
Hráškovou polévku miluje, špenátovou nejí. Znáte to? A co se stane, když uděláte hráškovou se špenátem? Nikdo to nepozná, samozřejmě.
Na malém množství olejem osmahněte nahrubo pokrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte ještě česnek na plátky a společně dopečte. Poté podlijte vodou nebo vývarem, nechte přijít k varu a přidejte hrášek a špenát. Jen krátce prohřejte a poté rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Zjemněte jej smetanou nebo plnotučným mlékem a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. V případě potřeby nařeďte ještě dalším vývarem na správnou hustotu.
Doporučuji servírování s pár kapkami panenského oleje, přidat můžete i libovolná semínka (od 2 - 3 let) či krutony. S kouskem chleba polévka směle nahradí i hlavní chod.
Dětská specifika:
Smetana nebo mléko po tepelné úpravě jsou tabulkově doporučovány od 1 roku. Nic se ale nestane, pokud je ke zjemnění menším dětem nepoužijete.
Pozor na cibuli a česnek - jsou hůře stravitelné a mohou nadýmat, nedávejte je tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené.
Hrášek je doporučován od 8 měsíců, špenát je vhodný mezi prvními druhy zeleniny.
Dětem do 1 roku nesolíme a šetříme také s kořením.
Podrobné info: