Název:Hráškový krém se slaninovým chipsem
Ingredience:
Ingredience: |
kuřecí či zeleninový vývar | 2 - 2,5 l |
čerstvý či mražený hrášek | 900 g |
krájená slanina | 200 g |
čerstvý hrášek | dle potřeby |
smetana | 50 ml |
máslo | dle potřeby |
máslo | dle chuti |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
Postup přípravy:Léto, teplo, šílený teplo…a do toho teplá polévka? Ano..teplá, ale díky hrášku krásně svěží a příjemná záležitost. Navíc každý den teplota nehlásí 35°C, tak si polévku můžete připravit v některý z o něco chladnějších dnů.
Příprava je velmi jednoduchá a samotná polévka je opravdu velmi lehká a ideální do těchto dní.
- Ve větším hrnci nechte na másle zpěnit nakrájenou cibuli a krátce orestujte i kořenovou zeleninu. Přilijte vodu, přidejte kuřecí skelet a nechte vařit. Doba vaření vývaru záleží na tom, jak jej chcete mít silný – čím déle se bude vařit, tím silnější bude, také se však zredukuje i jeho objem.
- V případě, že máte vývar již hotový, zpěňte cibulku, nadrobno nakrájenou zeleninu a nechce vařit ve vývaru do změknutí. Poté ihned přidejte hrášek a postupujte dle dalších bodů.
- Z vývaru vyndejte pouze kuřecí skelet. Přidejte rozmražený hrášek a krátce povařte (stačí cca 1, 5 min – dokud není hrášek měkký). Vše rozmixujte ponorným mixérem.
- Pro hladkou konzistenci polévku propasírujte přes jemné sítko (chvíli to trvá, ale zbavíte se slupek od hrášku).
- Nakonec přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
- Na rozpálené pánvi s troškou oleje nechce opéct slaninu, dokud není zcela křupavá.
- Polévku podávejte se slaninovými chipsy a čerstvým hráškem.
TIP:
Polévku je možné zjemnit také např. mascarpone.
Pro veganskou verzi můžete naopak smetanu i slaninu vynechat – případně nahradit smetanou rostlinnou.
Hrášek je nutné vařit opravdu jen krátce, aby neztratil barvu.
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy20 min
Autor:
zavřít okno