Pažitka
Název:

Hráškový krém se slaninovým chipsem


Hráškový krém se slaninovým chipsem


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí či zeleninový vývar2 - 2,5 l
čerstvý či mražený hrášek900 g
krájená slanina200 g
čerstvý hrášek dle potřeby
smetana50 ml
máslo dle potřeby
máslo dle chuti
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Léto, teplo, šílený teplo…a do toho teplá polévka? Ano..teplá, ale díky hrášku krásně svěží a příjemná záležitost. Navíc každý den teplota nehlásí 35°C, tak si polévku můžete připravit v některý z o něco chladnějších dnů.

Příprava je velmi jednoduchá a samotná polévka je opravdu velmi lehká a ideální do těchto dní.

  1. Ve větším hrnci nechte na másle zpěnit nakrájenou cibuli a krátce orestujte i kořenovou zeleninu. Přilijte vodu, přidejte kuřecí skelet a nechte vařit. Doba vaření vývaru záleží na tom, jak jej chcete mít silný – čím déle se bude vařit, tím silnější bude, také se však zredukuje i jeho objem.
  2. V případě, že máte vývar již hotový, zpěňte cibulku, nadrobno nakrájenou zeleninu a nechce vařit ve vývaru do změknutí. Poté ihned přidejte hrášek a postupujte dle dalších bodů.
  3. Z vývaru vyndejte pouze kuřecí skelet. Přidejte rozmražený hrášek a krátce povařte (stačí cca 1, 5 min – dokud není hrášek měkký). Vše rozmixujte ponorným mixérem.
  4. Pro hladkou konzistenci polévku propasírujte přes jemné sítko (chvíli to trvá, ale zbavíte se slupek od hrášku).
  5. Nakonec přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
  6. Na rozpálené pánvi s troškou oleje nechce opéct slaninu, dokud není zcela křupavá.
  7. Polévku podávejte se slaninovými chipsy a čerstvým hráškem.

TIP:
Polévku je možné zjemnit také např. mascarpone.
Pro veganskou verzi můžete naopak smetanu i slaninu vynechat – případně nahradit smetanou rostlinnou.
Hrášek je nutné vařit opravdu jen krátce, aby neztratil barvu.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy20 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno