Pažitka
Název:

Hříbkové risotto s růžovým vínem


Hříbkové risotto s růžovým vínem


Ingredience:
Ingredience:
kulatozrnná rýže400 g
sušené hříbky40 g
růžové polosuché víno200 ml
vývar (zeleninový/hovězí)500 ml
cibule1 ks
česnek1 stroužek
sušený tymián1 lžička
máslo + silný plátek na závěr50 g
olej1 lžíce
sýr Grana Padano nebo parmazán50 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Dcerka začíná chodit do školky a mně zbývá posledních pár dní do návratu do práce. Takže si užívám klidná dopoledne po svém, a to v kuchyni (smích).

Nejdříve si namočíme sušené houby na 30 minut do teplé vody. V hluboké nepřilnavé pánvi necháme rozpustit máslo společně se lžící oleje a orestujeme v něm nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přisypeme rýži (neproplachujeme!) a dobře promícháme, aby se každé zrníčko rýže obalilo tukem. Po chvilce vlijeme víno a chvíli povaříme, aby se odpařil alkohol. V momentě, kdy se rýže začne přichytávat, začneme postupně přilévat vývar. Nejlépe vždy jen naběračku a počkat, až se tekutina vsákne a takto až do té doby, než je rýže hotová. To může trvat 20-30 minut podle druhu rýže. Během této doby se raději od pánve nikam daleko nevzdalujeme a pravidelně mícháme. Zhruba uprostřed vaření přidáme okapané houby, tymián a prolisovaný česnek. Se solí opatrně, pokud máme slaný vývar a také sýr bude dost slaný. Když je rýže měkká, vmícháme nastrouhaný sýr a nakonec ještě plátek másla. Risotto by mělo mít krásně krémovou a jemnou konzistenci. Můžeme ještě opepřit čerstvě namletým pepřem a dozdobit hoblinkami sýra a čerstvým tymiánem. 

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno