Pažitka
Název:

Hřibová omáčka se zeleninou a zastřeným vejcem


Hřibová omáčka se zeleninou a zastřeným vejcem


Ingredience:
Ingredience:
sušené hřiby1 hrnek (350ml)
větší brambory4 ks
mrkev1 ks
cibule1 ks
celer1 silnější plátek
bobkový list2 ks
nové koření4 kuličky
máslo2 lžíce
hladká mouka3 lžíce
mletý pepř dle chuti
sůl dle chuti
sladká smetana dle potřeby
hladkolistá petržel dle chuti
Dále budeme potřebovat:
mikrotenový sáček dle potřeby
vejce dle potřeby
olej1/4 lžičky
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Máte-li větší množství sušených hříbků, vyzkoušejte hřibovou omáčku se zeleninou a zastřeným vejcem.

Ve větším hrnci namočíme na hodinu do 600 ml studené vody sušené hřiby. Po hodině uvedeme do varu. Přidáme koření, sůl, mletý pepř a na kostičky nakrájenou zeleninu.

Dále přidáme z drobně nakrájené cibule, másla a mouky do světlé barvy osmaženou zásmažku, promícháme a slabým varem za občasného promíchání vaříme 15 minut.

Poté silným varem necháme odvařit skoro všechnu tekutinu, smetanou naředíme na námi požadovanou hustotu a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutí solí, na talíři posypeme nakrájenými lístky petržele a podáváme se ztraceným vejcem.

Vejce připravíme následovně:

Do mikrotenového sáčku kápneme olej, sáček mezi dlaněmi promneme a poté ho rozevřený vložíme do misky. Lehce osolíme, opatrně vyklepneme 1 – 2 vejce (podle velikosti) a nad vejcem uděláme na sáčku pevný uzel. Naplněný sáček vložíme na 3 až 4 minuty do vařící vody, po uvaření sáček rozstřihneme a hotová vejce opatrně přemístíme do talíře.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno