Pažitka
Název:

Hrnkový perník


Hrnkový perník


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka1 hrnek (250ml)
hladká mouka2 hrnky
cukr krupice3/4 hrnku
kypřící prášek do perníku (nebo klasický + lžíce perníkového koření)1 ks
kakao holandského typu2 vrchovaté lžíce
vejce2 ks
mléko2 hrnky
olej1 hrnek
Na dokončení:
pikantní marmeláda (malinová, rybízová, meruňková) dle chuti
hořká čokoláda s alespoň 50% kakaa100 g
máslo (30g)1 velká lžíce
mléko1 lžíce
Postup přípravy:

Perník jsem jako dítě měla moc ráda, ale jako dospělá jsem ho mockrát nepekla. A přitom je to škoda, protože takový perník je velmi rychlý, jednoduchý a v kombinaci s marmeládou a čokoládovou polevou chutná snad každému. V listopadovém Apetitu byl jeden perník v sekci  hrnkových receptů a já se ho rozhodla upéct svému ukašlanému dítěti, se kterým jsem doma. A protože se po zveřejnění fotky na instagramu pár lidí ptalo po receptu, máte ho tu.

Troubu zapneme na 190°C (horkovzduch na 170°C).

Plech s rozměrem 30 x 40 cm vyložíme zmačkaným a znovu narovnaným pečícím papírem (po zmačkání se s papírem lépe pracuje).

Do mísy nasypeme obě mouky, cukr, kypřící pršek s kořením, kakao a promícháme. Do směsi přidáme celá vejce, mléko a olej a metličkou promícháme. Těsto nalijeme do připraveného pekáče a pečeme asi 40 minut (pokud do těsta zapíchneme špejli, vyjde ven suchá).

Ještě za tepla potřeme povrch perníku marmeládou (vyjde to cca na 3 větší lžíce). Necháme zcela vystydnout. 

Čokoládu nalámeme a společně s máslem ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Promícháme, zamícháme lžíci mléka a polevou potřeme celý perník. V tuto chvíli můžeme čokoládu posypat i strouhaným kokosem nebo sekanými ořechy. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno