Ingredience: | |
čočka | hrst |
hrách | hrst |
cizrna | hrst |
sója | hrst |
kroupy | hrst |
fazole (použila jsem místo malých bílých fazole adzuki) | hrst |
špaldové / ovesné vločky | velká hrst |
menší mrkev | 1 ks |
menší petržel | 1 ks |
celer (zhruba ve stejné velikosti) | kousek |
velká cibule | 2 ks |
česnek | 2 stroužky |
máslo | 2 lžíce |
ocet | 1 lžíce |
vývar | dle potřeby |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
majoránka | 1 lžička |
drcený kmín | 1/2 lžičky |
mleté nové koření | špetka |
bobkový list | 1 ks |
čerstvá petrželka | hrstka |
Je na každém, které luštěniny zvolí. Čím více, tím lépe....
Postup:
Luštěniny a kroupy namočíme přes noc do studené vody. Před použitím slijeme a propláchneme důkladně v sítu.
Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme ji na másle zesklovatět a přihodíme k ní kmín a na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) mrkev, petržel a celer a společně orestujeme.
(Tahle trojkombinace se nazývá zeleninou základní. Já ji mám do zásoby nakrájenou a po malých porcích nasáčkovanou v mrazáku. Před použitím ji pouze vytáhnu a propláchnu v sítu vlažnou vodou, abych se zbavila přebytečné namražené tekutiny.)
K orestované zelenině přisypeme luštěniny a kroupy, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a nové koření a vaříme na mírném ohni cca 10 minut.
Pak vsypeme vločky, zakápneme octem a vaříme ještě dalších 10 - 15 minut (nebo do změknutí luštěnin). Ke konci přidáme majoránku a nasekanou petržel.
Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Podrobné info: