Pažitka
Název:

Hrstková polévka


Hrstková polévka


Ingredience:
Ingredience:
čočka hrst
hrách hrst
cizrna hrst
sója hrst
kroupy hrst
fazole (použila jsem místo malých bílých fazole adzuki) hrst
špaldové / ovesné vločky velká hrst
menší mrkev1 ks
menší petržel1 ks
celer (zhruba ve stejné velikosti) kousek
velká cibule2 ks
česnek2 stroužky
máslo2 lžíce
ocet1 lžíce
vývar dle potřeby
sůl špetka
pepř špetka
majoránka1 lžička
drcený kmín1/2 lžičky
mleté nové koření špetka
bobkový list1 ks
čerstvá petrželka hrstka
Postup přípravy:

Je na každém, které luštěniny zvolí. Čím více, tím lépe....

Postup:

Luštěniny a kroupy namočíme přes noc do studené vody. Před použitím slijeme a propláchneme důkladně v sítu. 

Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme ji na másle zesklovatět a přihodíme k ní kmín a na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) mrkev, petržel a celer a společně orestujeme. 

(Tahle trojkombinace se nazývá zeleninou základní. Já ji mám do zásoby nakrájenou a po malých porcích nasáčkovanou v mrazáku. Před použitím ji pouze vytáhnu a propláchnu v sítu vlažnou vodou, abych se zbavila přebytečné namražené tekutiny.)

K orestované zelenině přisypeme luštěniny a kroupy, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a nové koření a vaříme na mírném ohni cca 10 minut. 

Pak vsypeme vločky, zakápneme octem a vaříme ještě dalších 10 - 15 minut (nebo do změknutí luštěnin). Ke konci přidáme majoránku a nasekanou petržel.

Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno