Pažitka
Název:

Hruškové vdolečky s mandlovým tvarohem

bez vajec, bkm, laktózy


Hruškové vdolečky s mandlovým tvarohem


Ingredience:
Ingredience:
mouka špaldová celouzrnná/špaldová hladká500 g
sůl1,5 lžičky
olej4 lžíce
bezfosfátový prášek do pečiva1/2 balíčku
droždí1/2 kostky
mandlové mléko1/4 l
kokosový olej či Ghí na opečení
Povidla:
hrušky2 ks
jablko1 ks
citrusový pektin Grešík4 lžičky
Mandlový tvaroh:
loupané mandle80 g
mandlové mléko80 ml
tekuté sladidlo dle chuti
kokosový olej2 lžíce
Postup přípravy:

Jestli je chvíle z dětství, na kterou nezapomenu, jsou to vdolečky s babiččinými hruškovými povidly, ty byly dokonalé a my se jako děti tlačily k prasknutí. Babička nám je dělávala s hruškovými povidly, tvrdým tvarohem a našlehanými bílky. Ach ty časy. Já si je předělala do naší verze.

V hrnci si ohřejeme rostlinné mléko a přidáme do něj droždí, které v rostlinném mléce rozmícháme. 
Prosejeme mouku, já jsem si namíchala špaldovou mouku T 1050 a špaldovou mouku hladkou celozrnnou (přibližně 350 mouky T1050 a 150 špaldové celozrnné), přidáme sůl, olej, prášek do pečiva, začneme prodělávat těsto a přidáme směs mléka a droždí. Pořádně prohněteme v případě, že se bude lepit, přidáme ještě mouku, ale lepivější zůstane.

Necháme kynout hodinu v chladu. Ideální je nějaké chladné místo, ale v létě mi vykynulo i při pokojové. 
Po vykynutí si pomoučníme vál nebo lépe silikonovou podložku a uválíme placky. Rozehřejeme tuk v pánvi a opečeme. Není třeba velká vrstva tuku, stačí pánev jen lehce potřít.

Během kynutí těsta si připravíme povidla a mandlový tvaroh.

Jablko a hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, nastrouháme, povaříme 5 minut, já neměla potřebu přidávat vodu, ovoce pustilo dostatek šťávy, přidáme citrusový pektin, opět povaříme dle návodu alespoň 5 minut. je dobré se ujistit, že povidla budou dostatečně tuhá, vyzkoušíme na talířku stranou. Následně necháme vychladnout.

Mandlový krém připravíme velmi snadno. Rozmixujeme mandle společně s tekutým sladidlem a rostlinným mlékem, krém nesmí téct, přidáme kokosový olej a dáme vychladit do lednice.
Vychladlé vdolečky ozdobíme hruškovými povidly. Mandlový tvaroh vložíme do zdobícího sáčku a vdolky dozdobíme.
Vdolky je dobré dát před konzumací vychladit případně hned sníst.

Další bezmléčnou alternativou bílé čepice na vdolkách je zachlazené kokosové mléko v plechu, které dáme na 45 minut do mrazáku, vyšleháme a následně dosladíme, zamícháme, necháme před zdobením vychladit.

Pokud patříte mezi milovníky Šmakona a rádi si dopřejete porci bílkovin, přidejte si do těsta 50-100g nastrouhaného přírodního Šmakouna a nechte kynout s ostatními ingrediencemi. Šmakoun vdolečky jsem již připravovala v jiné verzi ZDE.

Přeji příjemné mlsání a návrat do dětských let.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno