Ingredience: | |
mouka špaldová celouzrnná/špaldová hladká | 500 g |
sůl | 1,5 lžičky |
olej | 4 lžíce |
bezfosfátový prášek do pečiva | 1/2 balíčku |
droždí | 1/2 kostky |
mandlové mléko | 1/4 l |
kokosový olej či Ghí | na opečení |
Povidla: | |
hrušky | 2 ks |
jablko | 1 ks |
citrusový pektin Grešík | 4 lžičky |
Mandlový tvaroh: | |
loupané mandle | 80 g |
mandlové mléko | 80 ml |
tekuté sladidlo | dle chuti |
kokosový olej | 2 lžíce |
Jestli je chvíle z dětství, na kterou nezapomenu, jsou to vdolečky s babiččinými hruškovými povidly, ty byly dokonalé a my se jako děti tlačily k prasknutí. Babička nám je dělávala s hruškovými povidly, tvrdým tvarohem a našlehanými bílky. Ach ty časy. Já si je předělala do naší verze.
V hrnci si ohřejeme rostlinné mléko a přidáme do něj droždí, které v rostlinném mléce rozmícháme.
Prosejeme mouku, já jsem si namíchala špaldovou mouku T 1050 a špaldovou mouku hladkou celozrnnou (přibližně 350 mouky T1050 a 150 špaldové celozrnné), přidáme sůl, olej, prášek do pečiva, začneme prodělávat těsto a přidáme směs mléka a droždí. Pořádně prohněteme v případě, že se bude lepit, přidáme ještě mouku, ale lepivější zůstane.
Necháme kynout hodinu v chladu. Ideální je nějaké chladné místo, ale v létě mi vykynulo i při pokojové.
Po vykynutí si pomoučníme vál nebo lépe silikonovou podložku a uválíme placky. Rozehřejeme tuk v pánvi a opečeme. Není třeba velká vrstva tuku, stačí pánev jen lehce potřít.
Během kynutí těsta si připravíme povidla a mandlový tvaroh.
Jablko a hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, nastrouháme, povaříme 5 minut, já neměla potřebu přidávat vodu, ovoce pustilo dostatek šťávy, přidáme citrusový pektin, opět povaříme dle návodu alespoň 5 minut. je dobré se ujistit, že povidla budou dostatečně tuhá, vyzkoušíme na talířku stranou. Následně necháme vychladnout.
Mandlový krém připravíme velmi snadno. Rozmixujeme mandle společně s tekutým sladidlem a rostlinným mlékem, krém nesmí téct, přidáme kokosový olej a dáme vychladit do lednice.
Vychladlé vdolečky ozdobíme hruškovými povidly. Mandlový tvaroh vložíme do zdobícího sáčku a vdolky dozdobíme.
Vdolky je dobré dát před konzumací vychladit případně hned sníst.
Další bezmléčnou alternativou bílé čepice na vdolkách je zachlazené kokosové mléko v plechu, které dáme na 45 minut do mrazáku, vyšleháme a následně dosladíme, zamícháme, necháme před zdobením vychladit.
Pokud patříte mezi milovníky Šmakona a rádi si dopřejete porci bílkovin, přidejte si do těsta 50-100g nastrouhaného přírodního Šmakouna a nechte kynout s ostatními ingrediencemi. Šmakoun vdolečky jsem již připravovala v jiné verzi ZDE.
Přeji příjemné mlsání a návrat do dětských let.
Podrobné info: