Pažitka
Název:

Hruškovo-jablečný závin


Hruškovo-jablečný závin


Ingredience:
listové těsto - použila jsem rozválené těsto na papíře2 balíčky
jablka600 g
hrušky400 g
strouhanka4 lžíce
máslo100 g
třtinový cukr4 lžíce
vanilková esence1 lžička
skořice1 lžička
plátky mandliček hrst
Ingredience:
Postup přípravy:

Prázdniny jsou v plném proudu, polovina za námi a my se zase na několik dní vrátili domů. A hned měly děti chuť na něco sladkého. Nejdříve jsem neměla momentální nápad, ale pak jsem je naladila závinem, a aby to nebyl jen tak obyčejný závin, rozhodla jsem se, že upečeme hruškovo-jablečný závin.

Závin jsem vždy připravovala z tepelně neupravených jablek, ale ještě před dovolenou jsem viděla pořad s Radkem Kašpárkem, kde pekl Vídeňský závin s tepelně upravenými jablky, tak jsem se rozhodla, že tentokrát vyzkoušíme tuto variantu. Těsto filo jsem bohužel nesehnala, takže jsem použila klasické listové těsto a abych nestrávila v kuchyni příliš mnoho času a neukrajovala dětem prázdniny :-), použila jsem těsto už rozválené a připravené na papíru. Uvedené množství bude na dvě šišky.

Nejprve si připravíme náplň. Jablka a hrušky si omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostičky. Na pánvičce si rozehřejeme máslo, přidáme strouhanku a  zlehka osmahneme, přidáme pokrájená jablka a hrušky, přidáme cukr, vanilkovou esenci, skořici, promícháme a necháme prohřát a nakonec přidáme mandličky. Těsto si rozprostřeme, naneseme jablečno-hruškovou směs a zavineme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno