Pažitka
Název:

Hummus s masem a oříšky


Hummus s masem a oříšky


Ingredience:
Hummus:
vařená cizrna800 g
citron2 ks
sezamová pasta tahíni150 ml
vývar z cizrny trocha
římský kmín špetka
sůl špetka
Masová směs:
čerstvě mleté maso500 g
velká cibule1 ks
piniové oříšky velká hrst
mandlové hranolky velká hrst
mleté nové koření1 lžička
majoránka1 lžička
skořice1/2 lžičky
uzená paprika1/2 lžičky
sůl špetka
drcený pepř špetka
olivový olej trochu
Postup přípravy:

Bylo na čase přidat recept na jednu z nejoblíbenějších arabských pomazánek - hummus. 

Hummus je přesně jednou z těch věcí, které mám doma stále po ruce. Hodí se naprosto vždy - jako dobrá snídaně, svačina dětem do školy, vydatný oběd i chutná večeře.

Dnešní verze je obědová, proto je lehce vylepšená, přidala jsem směs restovaného mletého  masa, piniových oříšků a mandlí. Maso je samozřejmě hovězí (jak jinak u nás) a čerstvě mleté. Ovšem jehněčí by taky nebylo marný.

Samotný hummus se připravuje z vařené cizrny, která se spolu s citronovou šťávou, sezamovou pastou a solí rozmixuje na hladký krém. Často se přidává i špetka římského kmínu nebo česnek. 

Pokud chcete mít pomazánku opravdu hodně krémovou, radím vám uvařit cizrnu hodně do měkka. Hodně měkkou cizrnu poznáte podle toho, že se začne oddělovat slupka od zrna. Do hotové pomazánky můžete také vmíchat trochu zakysané smetany, i to ji hodně zjemní.

Při servírování se pomazánka bohatě zalije olivovým olejem, může se posypat i na drobno pokrájenou hladkolistou petrželkou nebo mletou paprikou.

Uvařenou, ještě vlahou cizrnu dáme do mixéru, přidáme sezamovou pastu, citronovou šťávu, dle chuti římský kmín a sůl, a celé to rozmixujeme na hladký krém. Podle potřeby naředíme vývarem z cizrny.

Cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji osmahneme do zlatova. Přidáme mleté maso, všechna koření a za stálého míchání chvilku restujeme. 

Nakonec vmícháme opražené piniové oříšky a mandle.

Hummus servírujeme bohatě posypaný masovou směsí s oříšky a zalitý olivovým olejem. Přílohou je samozřejmě pita, a dále čerstvá a nakládaná zelenina.

Pita v tomto případě naprosto nahrazuje příbor. Žádné vidličky, lžičky a podobně...prostě jen utrhněte kousek chleba, zalovte v talíři a šup s tím do pusy. A pokud chcete správně vystihnout atmosféru, žádný stůl a židle. Všechno vyskládejte na velký kulatý tác, ten položte na zem, kolem poházejte pár malých polštářků a můžete zvát k obědu :o). Přiznám se, že tento způsob stolování mě hrozně baví. 

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno