Pažitka
Název:

Humr s pikantní česnekovou omáčkou


Humr s pikantní česnekovou omáčkou


Ingredience:
humr1 ks
bílé víno2 dcl
šťáva z jednoho citrónu
ciabatta1 ks
česnekový sos dle chuti
míchaná zelenina dle chuti
Ingredience:
Postup přípravy:

Minule jsem se vámi podělila o zážitek z místního chovu humrů a dnes jsem měla jednoho k večeři.

Pro mě to byla první zkušenost. Humra pořídil Martin cestou z práce, půl kilový humr stojí v přepočtu cca 400Kč. Když ho přítel vyndal z tašky, humr ožil. V prvních chvílích jsem se ho nechtěla ani dotknout, ale měl svázaná klepeta, tak jsem se po chvíli osmělila. Po sérii fotek, při kterých mi humr nechtěl chvílemi pózovat a vydával se na útěk, jsme ho dali do lednice, která mu slouží k uklidnění, tudíž po lednici nekorzoval tam a zpět, ale v klidu „spal“. Mezitím jsme do velkého hrnce plného vody přidali cca 2dcl bílého vína a jeden vymačkaný citron. Vodu nesolíme, jinak maso ztvrdne! S humrem jsem se po vyjmutí z lednice, rozloučila „hubanem“ a šel na onen svět, v jeho případě to byla cesta do hrnce a potom na talíř. 

Ve vroucí vodě se humr vařil 11minut, ze začátku je nutné ho přidržet vařečkou nebo ho držet pod poklicí. Je to ale pouze chvilkový zápas s jasným vítězem.:-(

Červeného humra začneme porcovat a dostávat se k jádru věci, což je ta méně příjemná část. Nejprve se humr vezme za hlavu a za zadní část, která jde lehce oddělit, protože drží na bláně. Následně otrháme všechny končetiny, co jdou, velká klepeta si ponecháme, v nich je maso také, hlavu vyhodíme a do zadní části se musíme dostat kladívkem, paličkou nebo speciálně upravenými kleštěmi. Humří maso musíme očistit od vnitřností, které jsou na první pohled znatelné. Podáváme s miskami, z nichž jedna je na skořápky a ve druhé je voda s citronem na mytí rukou.

My jsme si k humrovi dali pouze zdejší ciabattu s tymiánem a česnekem, pikantní česnekový sosík a míchanou zeleninu, je jedno jakou zeleninu zvolíte. V prvním momentu jsem byla omámená chutí, nic jako humří klepeto jsem ještě nejedla, ale celkově je podle mě humr akorát drahá obří kreveta.

Každopádně, když budete mít možnost i nějakou tu kačku navíc (u nás je přece jen dražší), neváhejte, kupte, uvařit ho je chvilka a není to nic složitého. V tomto případě vám přeji super zážitek a můžete být zvědaví, s čím přijdu příště ;)

Zajímavých příležitostí je spousta!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Kristýna Klímová

    zavřít okno