Pažitka
Název:

Hustá polévka z pečené dýně a další zeleniny


Hustá polévka z pečené dýně a další zeleniny


Ingredience:
Ingredience:
dýněcca 300 g
menší červená paprika1 ks
střední rajče1 ks
středně velká cibule1 ks
malý batát1 ks
mandlecca 10 ks
česnek pár stroužků
sůl dle chuti
pepř špetka
olivový olej dle potřeby
ocet dle chuti
Postup přípravy:

Teplo už pomalu odchází a s tím roste chuť na tepelně upravenou zeleninu. Aspoň u mě jo. A speciálně na pečenou. Poslední měsíce totiž objevuju další způsoby, jak pečenou zeleninu využít. Zrovna nedávno, když u nás byla Šári, jsme si dávali typickou katalánskou salsu romesco, která je vyrobená právě z pečený zeleniny. Je úžasná a skvělá, ohromně jednoduchá na přípravu a plná chuti a vitamínů. A Šári zrovna napadlo, že by byla super taky polívka v takovym provedení. Dala jsem teda dohromady ty samý suroviny a k tomu přidala dvě další typicky podzimní položky – dýni a batátu. A pak to upekla, umixovala, vyladila chuť a už jsem si jen chrochtala.

Malá poznámka k octu.. Hodně často se ve španělských receptech setkáme s produktem vinagre de Jerez neboli ocet z Jerezu. Ten se vyrábí společně s sherry v oblasti španělského Jerezu. Má svoji specifickou tmavší barvu, plnost a aroma, to vše díky procesu zrání. Použít se ale místo něj dá téměř jakýkoliv jiný ocet, byť výsledek nebude úplně stejný. Klidně i obyčejný jablečný ale skvěle poslouží.

Zeleninu dáme péct na 180 stupňů, na asi 40 minut. Papriku rozpůlíme a odstraníme semínka, rajče rozpůlíme, cibuli rozpůlíme a oloupeme, batátu oloupeme a nakrájíme na kusy a nakonec z dýně odřízneme kus, nakrájíme i se slupkou na dílky a to všechno dáme na plech s pečícím papírem nebo alobalem. Přidáme pár stroužků česneku, ideálně větších. A s tím šup do trouby. Pečeme, dokud není dýně měkká.

Jakmile máme upečeno, necháme zchladnout natolik, abysme neublížili mixéru. Použít můžeme tyčový nebo jakýkoliv mixér, který pojme naše množství.

Do misky – klasický nebo misky mixéru – dáme na několikrát překrojenou papriku, rajče, cibuli, batáty, vyloupnutý česnek a taky změklou dužninu dýně. K tomu všemu přidáme trochu vody a mandle. Můžeme začít mixovat. Vodu přidáváme dle potřeby.

Jakmile máme umixováno na požadovanou konzistenci, začneme s ochucováním – přidáváme sůl, pepř a ocet. Právě v octu je to kouzlo, probudí v zelenině úžasný chutě. A nedělá polívku kyselou, dělá ji výraznější. Dávkujeme ale opatrně, průběžně promícháváme a ochutnáváme.

Servírujeme nejlíp s krutonkama a dobře zakápnutý olivovym olejem.

Polévku můžeme ředit taky třeba rajčatovým džusem nebo mixovanými rajčaty z plechovky (ty čistý rajčata s vodou, solí a max. kyslinou askorbovou/citronovou).

Ještě na závěr bych řekla, že tahle polívka, ač je to jen zelenina, je fakt hodně sytá, tak na to myslete při plnění talíře.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavla Rychtářová

    zavřít okno