Ingredience: | |
dýně | cca 300 g |
menší červená paprika | 1 ks |
střední rajče | 1 ks |
středně velká cibule | 1 ks |
malý batát | 1 ks |
mandle | cca 10 ks |
česnek | pár stroužků |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
olivový olej | dle potřeby |
ocet | dle chuti |
Teplo už pomalu odchází a s tím roste chuť na tepelně upravenou zeleninu. Aspoň u mě jo. A speciálně na pečenou. Poslední měsíce totiž objevuju další způsoby, jak pečenou zeleninu využít. Zrovna nedávno, když u nás byla Šári, jsme si dávali typickou katalánskou salsu romesco, která je vyrobená právě z pečený zeleniny. Je úžasná a skvělá, ohromně jednoduchá na přípravu a plná chuti a vitamínů. A Šári zrovna napadlo, že by byla super taky polívka v takovym provedení. Dala jsem teda dohromady ty samý suroviny a k tomu přidala dvě další typicky podzimní položky – dýni a batátu. A pak to upekla, umixovala, vyladila chuť a už jsem si jen chrochtala.
Malá poznámka k octu.. Hodně často se ve španělských receptech setkáme s produktem vinagre de Jerez neboli ocet z Jerezu. Ten se vyrábí společně s sherry v oblasti španělského Jerezu. Má svoji specifickou tmavší barvu, plnost a aroma, to vše díky procesu zrání. Použít se ale místo něj dá téměř jakýkoliv jiný ocet, byť výsledek nebude úplně stejný. Klidně i obyčejný jablečný ale skvěle poslouží.
Zeleninu dáme péct na 180 stupňů, na asi 40 minut. Papriku rozpůlíme a odstraníme semínka, rajče rozpůlíme, cibuli rozpůlíme a oloupeme, batátu oloupeme a nakrájíme na kusy a nakonec z dýně odřízneme kus, nakrájíme i se slupkou na dílky a to všechno dáme na plech s pečícím papírem nebo alobalem. Přidáme pár stroužků česneku, ideálně větších. A s tím šup do trouby. Pečeme, dokud není dýně měkká.
Jakmile máme upečeno, necháme zchladnout natolik, abysme neublížili mixéru. Použít můžeme tyčový nebo jakýkoliv mixér, který pojme naše množství.
Do misky – klasický nebo misky mixéru – dáme na několikrát překrojenou papriku, rajče, cibuli, batáty, vyloupnutý česnek a taky změklou dužninu dýně. K tomu všemu přidáme trochu vody a mandle. Můžeme začít mixovat. Vodu přidáváme dle potřeby.
Jakmile máme umixováno na požadovanou konzistenci, začneme s ochucováním – přidáváme sůl, pepř a ocet. Právě v octu je to kouzlo, probudí v zelenině úžasný chutě. A nedělá polívku kyselou, dělá ji výraznější. Dávkujeme ale opatrně, průběžně promícháváme a ochutnáváme.
Servírujeme nejlíp s krutonkama a dobře zakápnutý olivovym olejem.
Polévku můžeme ředit taky třeba rajčatovým džusem nebo mixovanými rajčaty z plechovky (ty čistý rajčata s vodou, solí a max. kyslinou askorbovou/citronovou).
Ještě na závěr bych řekla, že tahle polívka, ač je to jen zelenina, je fakt hodně sytá, tak na to myslete při plnění talíře.
Podrobné info: