Ingredience: | |
červená čočka | 1 větší hrnek |
cibule | 4 ks |
rajčata | 1 plechovka |
rýže basmati | 1 větší hrnek |
přepuštěné máslo | 2 lžíce |
kari | špetka |
kurkuma | špetka |
římský kmín | špetka |
zázvor | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Lassi: | |
velký bílý jogurt | 500 ml |
zralé mango | 1 ks |
zralý banán | 1 ks |
voda | 100 ml |
třtinový cukr | 1 - 2 lžíce |
skořice | špetka |
sůl | špetka |
Tak jsem se i já konečně odhodlala a zapojila se do soutěže "Asie pro děti". A přestože indickou kuchyni přímo miluju, nikdy jsem se neodvážila jí uvařit doma. Musím konstatovat, že to byla opravdu veliká chyba. S kořením jsem byla opatrná, takže si dala i moje dvouletá dcera a moc jí chutnalo.
Jogurtové lassi připravíme tak, že si ovoce nakrájíme na kostičky a společně s ostatními ingrediencemi pořádně rozmixujeme. Cukr přidáváme podle zralosti ovoce, takže možná ani nebude třeba. Vychladíme v lednici, můžeme podávat i s ledem.
Čočku povaříme 10-15 minut v osolené vodě. 3 Cibule nakrájíme na půlkolečka a uvaříme ve vodě nebo v páře (později z nich uděláme cibulové pyré). Poslední cibuli nakrájíme najemno a na přepuštěném másle osmahneme dozlatova. Přilijeme konzervu rajčat, přidáme uvařenou čočku a chvilku podusíme. Uvařenou cibuli rozmixujeme s trochou vody na hladké pyré, kterým zahustíme čočkové kari. Přidáme půl lžičky kari, půl lžičky kurkumy, půl lžičky římského kmínu a na špičku lžičky mletého zázvoru. Dosolíme podle chuti. Podáváme s rýží basmati a mangovo-banánovým lassi.
Podrobné info: