Pažitka
Název:

Indické kari z červené čočky a mangovo-banánové lassi


Indické kari z červené čočky a mangovo-banánové lassi


Ingredience:
Ingredience:
červená čočka1 větší hrnek
cibule4 ks
rajčata1 plechovka
rýže basmati1 větší hrnek
přepuštěné máslo2 lžíce
kari špetka
kurkuma špetka
římský kmín špetka
zázvor dle chuti
sůl dle chuti
Lassi:
velký bílý jogurt500 ml
zralé mango1 ks
zralý banán1 ks
voda100 ml
třtinový cukr1 - 2 lžíce
skořice špetka
sůl špetka
Postup přípravy:

Tak jsem se i já konečně odhodlala a zapojila se do soutěže "Asie pro děti". A přestože indickou kuchyni přímo miluju, nikdy jsem se neodvážila jí uvařit doma. Musím konstatovat, že to byla opravdu veliká chyba. S kořením jsem byla opatrná, takže si dala i moje dvouletá dcera a moc jí chutnalo.

Jogurtové lassi připravíme tak, že si ovoce nakrájíme na kostičky a společně s ostatními ingrediencemi pořádně rozmixujeme. Cukr přidáváme podle zralosti ovoce, takže možná ani nebude třeba. Vychladíme v lednici, můžeme podávat i s ledem.

Čočku povaříme 10-15 minut v osolené vodě. 3 Cibule nakrájíme na půlkolečka a uvaříme ve vodě nebo v páře (později z nich uděláme cibulové pyré). Poslední cibuli nakrájíme najemno a na přepuštěném másle osmahneme dozlatova. Přilijeme konzervu rajčat, přidáme uvařenou čočku a chvilku podusíme. Uvařenou cibuli rozmixujeme s trochou vody na hladké pyré, kterým zahustíme čočkové kari. Přidáme půl lžičky kari, půl lžičky kurkumy, půl lžičky římského kmínu a na špičku lžičky mletého zázvoru. Dosolíme podle chuti. Podáváme s rýží basmati a mangovo-banánovým lassi.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno