Pažitka
Název:

Indické kuřecí kari

bezlepkový recept


Indické kuřecí kari


Ingredience:
Ingredience:
rostlinný nebo kokosový olej2 lžíce
větší cibule1 ks
římský kmín1/2 lžičky
mletý zázvor1/2 lžičky
mletý koriandr1/2 lžičky
česnek1 stroužek
chilli paprička dle chuti
kuřecí prsa300 g
sůl dle chuti
kurkuma1 lžička
kari koření1/2 lžičky
loupaná drcená rajčata200 g
garam masala1/2 lžičky
voda200 ml
kokosové mléko50 ml
čerstvý koriandr dle chuti
Postup přípravy:

Jak jsem v létě psala v textu k receptu na dhál, indická kuchyně je láska. A také jsem psala, že není jednoduché podchytit její podstatu, chutě, vůně..., ale někdy se to zkrátka povede, jako se to povedlo při přípravě tohoto receptu. Nechválím se často, ale tentokrát jsem se teda pochválit musela. 

Zatím nikdy se mi takové dobré kari nepovedlo. A povede se i vám, protože to není nic složitého. Podívejte se sami, že jediná námaha v tomto případě je nakrájet maso, cibuli a míchat. Prostě hračka. Tím určitě nechci naznačit, že indická kuchyně je snadná a už vůbec ne jednoduchá. Umět tak uvařit spoustu těch barevných a voňavých dobrot! Ale aspoň má člověk zážitek, když si na indické speciality vyrazí do autentické restaurace. Než na to dojde, zkuste si připravit tohle dobré indické kari s kuřecím masem, které vás rozhodně uspokojí.

1. V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a pozvolna opékejte na oleji do zlatohněda. Plamen udržujte stále mírnější. 

2. Římský kmín podrťte v hmoždíři. Česnek rozdrťte čepelí nože a překrájejte najemno. Chilli papričku (množství podle chuti) nakrájejte na jemné plátky. 

3. Do hrnce přidejte římský kmín, česnek, zázvor a chilli papričku a asi 2 minuty za stálého míchání opékejte.

4. Kuřecí maso nakrájejte na větší kostky. Plotnu rozehřejte o trochu víc. Přidejte maso do hrnce, zasypte kurkumou, kari kořením a opékejte, dokud se maso ze všech stran nezatáhne. 

5. Osolte, zalijte rajčaty a vodou. Nechce pod poklicí vařit asi půl hodiny, dokud se tekutina zčásti nevypaří a omáčka nezhoustne. Během vaření občas promíchejte. 

6. Přidejte garam masalu, kokosové mléko a ještě 3 minuty pozvolna vaře. 

7. Podávejte s jasmínovou rýží.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno