Ingredience: | |
Irská Whiskey | 0,02 l |
třtinový cukr | 1 lžička |
Espresso lungo | 0,1 l |
šlehačka | na ozdobu |
kávová zrnka | na ozdobu |
Milujete kávu? Připravte si doma vynikající pravou irskou kávu. Vrchol šlehačky dozdobíme zrnky kávy.
Do dlouhého skla (irish coffee) nasypeme třtinový cukr, přidáme irskou whiskey a promícháme pod parní tryskou dokud se cukr nerozpustí. Přidáme dlouhé espresso a dozdobíme domácí šlehačkou, nebo smetanou napůl vyšlehanou. Vrchol šlehačky dozdobíme zrnky kávy.
Historie Irské kávy:
Zatímco myšlenka míchání kávy a alkoholu je stará více než sto let, pojem Irská káva začal být známý teprve ve čtyřicátých letech minulého století v městečku Foynes.
Foynes je hlavní přístav v hrabství Limerick na západě Irska. Jeho dnes již uzavřená letecká základna pro hydroplány byla předzvěst mezinárodního letiště v Shannonu a až do roku 1945 byla hlavní evropskou zastávkou pro obchodní cestující z Ameriky. Příliv politiků a hollywoodských celebrit si vyžádal zřízení restaurace přímo na letišti. Tato restaurace měla sloužit k dvěma účelům:
- starat se o VIP hosty
- prezentovat pozitivní obraz Irska a místních občanů.
Joe Sheridan, mladý irský kuchař, byl pověřen do čela této restaurace. Západní pobřeží Irska je náchylné k přílivu extrémního počasí a je mnohdy bouřlivé a studené. Cestující, kteří přijížděli na letiště Foynes byly často unaveni, zmrzlí a obecně se špatnou náladou. Jednoho večera v roce 1942, vzlétlo letadlo z Foynes směřující na Nefoundland, ale muselo se vrátit kvůli bouři. Cestující na palubě byli řádně unaveni a po návratu do letecké základny chtěl Joe Sheridan připravit něco speciálního na zahřátí. Téměř z rozmaru přišel s myšlenkou míchání tmavé kávy, irské whiskey a hnědým cukrem s porcí smetany plovoucí na vrcholu. Cestující byli okamžitě uchváceni, a když se jeden Američan zeptal: " Je to brazilská káva?" Joe odpověděl: "To je Irská káva."
Podrobné info: