Pažitka
Název:

Italská rajčatovo-chlebová polévka


Italská rajčatovo-chlebová polévka


Ingredience:
Ingredience:
olivový olej3 lžíce
česnek posekaný nadrobno4 stroužky
čerstvá chilli paprička zbavená semen a pokrájená nadrobno1 ks
celá loupaná rajčata rozmixovaná do hladka2 konzervy (po 400 g)
krupicový cukr1 lžička
sůl špetka
mletý čerstvý pepř špetka
italský chleba, den starý nakrájený na kostky (může být i bez kůrky jen střída)100 g
balzamikový ocet2 lžičky
čerstvá bazalka do polévky a pár lístků na ozdobu dle chuti
Na závěrečné dochucení:
nakládaná sušená rajčata rozmixovaná s půl stroužkem česneku a 6 - 8 lžícemi olivového oleje4 ks
Postup přípravy:

Nevím jak Vy, ale já si v těch báječných italských bistrech ráda kupuji bílý chléb s pevnou kůrkou, drobivý a měkký. Nikdy ho nesníme celý a chléb doma tvrdne. Nám to ale nevadí a ze  zbylého chleba uvaříme báječnou italskou rajčatovou polévku. Je velmi krémová a zasytí.

Na olivovém oleji zpěňte česnek a chilli. Přidejte rozmixovaná rajčata a cukr. Přilijte 250 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Vařte pomalu asi 15 minut.
Mezitím pokrájejte nebo natrhejte chleba na kousky a dejte ho do mísy a zakapejte ho balzamikovým octem. Nechte pár minut vsáknout. Pak namočený chleba přidejte spolu s bazalkou do polévky a vařte 5 minut do zhoustnutí.
Polévku odstavte a rozmixujte ji ponorným mixerem do hladka. Dochuťte solí, pepřem a balzamikovým octem. Podávejte s rozmixovanými sušenými rajčaty a bazalkovými lístky.

V létě si ji udělejte z čerstvých předem oloupaných rajčat. Ať jsem běhala, jak jsem běhala, bazalku jsem nesehnala…tak příště.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Martina Kunstovná

    zavřít okno