Ricottovo-krupicová náplň: | |
mléko | 1 hrneček (250 ml) |
cukr krystal | 1/2 hrnečku |
jemná krupice | 2/3 hrnečku |
ricotta | 375 g |
vaječný žloutek | 2 ks |
vanilkové aroma (já vynechala) | 2 lžičky |
mletá skořice (já vynechala) | 1/4 lžičky |
kandovaná pomerančová kůra (použila jsem místo ní kandované třešně) | 60 g |
strouhaná kůra z citronu | 1 ks |
místo vanilky a skořice jsem krém ochutila cca 4 lžícemi Amaretta, můžete přidat oříšky, čokoládové kousky, rum... | 4 lžíce |
Těsto: | |
hladká mouka | 3 hrnečky (420 g) |
sůl | 1 lžička |
teplá voda (cca 38°C) | 3/4 hrnečku (180 ml) |
sádlo (nebo ztužený tuk) | 115 g |
máslo (pokojové teploty) | 115 g |
Listopadová výzva odvážných pekařů pro mě byla opravdu velkou výzvou! Když jsem poprvé četla neskutečně dlouhý recept a postup, vůbec se mi do toho pečení nechtělo. Ale věděla jsem, že když to zvládnu upéct a podaří se to, budu mít neskutečnou radost, takže jsem se to pečení nakonec pustila.
Výzvu připravila Sandie, která píše blog Crumbs of Love. Nabídla nám italské recepty - Stogliatelle Ricci, Stogliatelle Frolle a jejich americkou verzi - American Lobster tail. Já jsem si vybrala pro mě tu největší výzvu - Stogliatelle Ricci. Pro výrobu těchto italských křupavých taštiček je potřeba strojek na výrobu těstovin - a ten já doma nemám. Riskla jsem to a zkusila těsto vyválet v ruce. Jde to ztuha, je to hodně namáhavé a trvá to dlouho, ale jde to, stačí vydržet! Jak to těsto správně vyválet do tenké placky jen s pomocí obyčejného válečku mi ukázala máma - má hodně zkušeností s válením těsta na domácí nudle.
Stogliatelle Ricci jsou taštičky z křupavého vrstveného těsta. Originální Stogliatelle Ricci se plní krém z ricotty a kandovaného pomeranče. Já kandovaný pomeranč nemám ráda, taštičky jsem naplnila kandovanými třešněmi a krém ochutila Amarettem. Podávají se horké, přímo vytažené z trouby, ale lze je jíst i studené.
Sfogliatelle Ricci
Uvedené množství jak na krém, tak i na těsto má být na 14-18 taštiček. K přípravě těsta je potřeba lis na těstoviny, ten nemám a těsto jsem válela ručně - těsto jsem měla o něco silnější, než by mělo být a taštiček z něj bylo 10. Stačila by poloviční dávka náplně, já jsem zbytek jsem použila na linecký koláč.
Ricottovo-krupicová náplň:
V kastrolu smícháme mléko a cukr, přivedeme k varu a poté teplotu snížíme a pomalu přisypeme krupici, rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Vaříme cca 2 minuty dokud nebude krupice hustá a hladká. Přendáme na talíř a necháme vychladnout. Studenou uvařenou krupici dáme do mísy, přidáme ricottu, žloutky a amaretto. Vyšleháme do hladkého krému a poté přimícháme nakrájené kandované třešně a citronovou kůru. Krém můžete v krabičce v lednici skladovat až tři dny.
Těsto:
Ve velké míse smícháme mouku a sůl a přilijeme vodu. Smícháme na drobenku a postupně z ní vypracujeme těsto - směs je hodně suchá a drobí se, ale chce to vytrvat. Když je těsto spojené, dáme ho na stůl a vypracujeme jej dohladka. Těsto vyválejte na 10mm silnou placku, pak ho přehněte a znovu vyválejte. Tak to opakujte, dokud těsto nebude velmi hladké. Až docílíte požadovaného výsledku, zabalte těsto do igelitu a dejte chladit do lednice na minimálně dvě hodiny nebo přes noc.
Vyšlehejte máslo se sádlem do nadýchané hmoty.
Těsto vyndejte z lednice a rozdělte jej na čtyři stejné díly. Z každého dílu vyválíme co nejtenčí placku o šířce 10 cm. Pokud máte, můžete na vyválení použít stroj na výrobu těstovin - na postup se můžete podívat třeba tady (video je sice v italštině, ale postup z toho poznat jde:)
Položte na stůl jednu placku a štědře jí potřete máslovou směsí. Chytněte krátkou stranu těsta a opatrně ho roztáhněte do strany - získáte tak širší placku. Od kratší strany těsto srolujte do těsného válečku. Nesrolujte ho úplně do konce, nechte konec volný a překryjte ho další plackou, pomazejte jí máslovou směsí, roztáhněte, zatočte a postup opakujte u všech zbývajících placek, dokud nemáte jeden velký váleček. Celý váleček pořádně pomažte máslovou směsí a opatrně ho natahujte a mačkejte do délky. Odstraní se tak vzduchové bubliny a váleček bude více těsný. Zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte přes noc, nebo na minimálně dvě hodiny do ledničky. V tomto stavu můžete těsto také zmrazit a to na maximálně 3 měsíce. Před použitím ho nechte přes noc rozmrazit v ledničce.
Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
Těsto nakrájejte na 1,5cm silné plátky. Každý plátek veprostřed promáčkneme dlaní a poté zploštíme i okraje do tvaru mušle, jako na obrázku. Vezměte těsto do ruky, doprostřed vložte palce a pomocí ukazováčků vytvarujte těsto do kuželovitého tvaru. V původním receptu se píše, že těsto je na 14-18 ks taštiček, já jich měla deset.
Do každé taštičky dáme krém a trochu ji uzavřeme. Nemusíme jí zavírat úplně, krém je hutný a nevyteče.
Naskládáme na plech a každou taštičku jemně potřeme máslovou směsí (teď při překladu koukám, že na tento krok jsem zapomněla).
Pečeme v předehřáté troubě do zlatohněda po dobu 20-25 minut.
Po upečení posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Je možné je jíst i studené, nebo je po vychladnutí můžete dát ohřát do trouby - na pět minut při 180°C.