Ingredience: | |
izraelský kuskus (celkem 400 ml) | 2 hrnečky |
čerstvé žampiony | 400 g |
pórek | 200 g |
vařená cizrna (dle chuti) | pár hrstí |
hladkolistá petržel | hrstka |
zeleninový vývar | dle potřeby |
citronový pepř | špetka |
sůl | špetka |
olivový olej | trochu |
Izraelský, neboli perlový kuskus chutná znamenitě na jakýkoliv způsob, s kusem masa, se zeleninou, cizrnou, nebo třeba kozím sýrem.
Od běžného marockého kuskusu se liší velikostí a způsobem přípravy. Kuličky jsou velké zhruba jako kuličky pepře a musí se chvilenku povařit.
Já jsem pro dnešek ke kuskusu přidala houby a cizrnu.
Pórek nakrájíme na proužky, lehce posolíme a na olivovém oleji zvolna restujeme, asi 10 minut. Přihodíme na hrubo pokrájené houby, několikrát promícháme, přidáme citronový pepř a lehce podlijeme vývarem. Dusíme na skus.
Poté do směsi zamícháme kuskus, vařenou cizrnu, zalijeme horkým vývarem (asi 500 ml), případně dosolíme a necháme asi 6 minut bublat. Poté plamen vypneme a necháme pod pokličkou dalších 10 minut dojít.
Nakonec vmícháme na drobno posekanou petržel a podáváme. Kopeček zakysané smetany by se hodil.
Podrobné info: