Pažitka
Název:

Jablečné máslo (apple butter) z pomalého hrnce


Jablečné máslo (apple butter) z pomalého hrnce


Ingredience:
Ingredience (do velké nádoby 5,7 l):
jablka2,5 kg
cukr krupice1 hrnek
mletá skořice1 lžíce
sůl1/2 lžičky
Postup přípravy:

Původně jsem hledala na pinterestu inspiraci na nový jablečný koláč a nakonec mě zaujal recept na husté pyré z jablek z pomalého hrnce. Jelikož máme jablek fakt hodně a nestíháme je jíst jen tak a v pomalém hrnci jsem zatím dělala jen slané věci, musela jsem ho vyzkoušet. A povedlo se na výbornou! Dětem moc chutná a během chvíle jsme snědli už 3 skleničky.

Nečekejte konzistenci jako máslo, já jsem jen zachovala původní název. Jedná se prostě o husté pyré, které jde třeba namazat na chleba, ale zároveň zamíchat do jogurtu a určitě by se dalo použít jako náplň do koláče (ale tady bych zvážila zahuštění ještě škrobem).

Uvedené množství je dělané na velkou nádobu pomalého hrnce o objemu 5,7 l. Pokud máte menší nádobu, uzpůsobte tomu i množství použitých jablek. Do mého hrnce se ty jablka v syrovém stavu vešly tak akorát.

Jablka omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na 4 mm tenké plátky. Jablka se nemusí předem loupat, pouze pokud mají hodně poškozenou nebo strupatou slupku, je lepší ji dát pryč. 

Jablka nasypeme do nádoby pomalého hrnce, zasypeme cukrem, skořicí a solí, promícháme. Přiklopíme poklici a pustíme na Hight na 4 - 5 hodin.

Po zmíněných 4 - 5 hodinách by měla být jablka zcela měkká. Opatrně vše ponorným mixérem rozmělníme (chvíli to trvá a dejte pozor, abyste nepoškrábali nádobu).

Pomalý hrnec zapneme znovu na Hight na 1 hodinu a poklici necháme lehce odklopenou, aby se mohla tekutina vypařovat a směs houstnout. 

Horkou směsí naplníme čisté sklenice (mně vyšlo asi 7 skleniček, které vidíte na fotkách), necháme vychladnout a umístíme do chladu. Spotřebujeme do 2 týdnů.

Jablečné máslo je skvělé do jogurtu, na lívance, vafle, toastový chleba nebo jako poleva na zmrzlinu. Můžete zkusit i nahradit ve sladkém pečení část tuku (ale maximálně poloviční množství) tímhle "máslem".

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno