Ingredience (do velké nádoby 5,7 l): | |
jablka | 2,5 kg |
cukr krupice | 1 hrnek |
mletá skořice | 1 lžíce |
sůl | 1/2 lžičky |
Původně jsem hledala na pinterestu inspiraci na nový jablečný koláč a nakonec mě zaujal recept na husté pyré z jablek z pomalého hrnce. Jelikož máme jablek fakt hodně a nestíháme je jíst jen tak a v pomalém hrnci jsem zatím dělala jen slané věci, musela jsem ho vyzkoušet. A povedlo se na výbornou! Dětem moc chutná a během chvíle jsme snědli už 3 skleničky.
Nečekejte konzistenci jako máslo, já jsem jen zachovala původní název. Jedná se prostě o husté pyré, které jde třeba namazat na chleba, ale zároveň zamíchat do jogurtu a určitě by se dalo použít jako náplň do koláče (ale tady bych zvážila zahuštění ještě škrobem).
Uvedené množství je dělané na velkou nádobu pomalého hrnce o objemu 5,7 l. Pokud máte menší nádobu, uzpůsobte tomu i množství použitých jablek. Do mého hrnce se ty jablka v syrovém stavu vešly tak akorát.
Jablka omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na 4 mm tenké plátky. Jablka se nemusí předem loupat, pouze pokud mají hodně poškozenou nebo strupatou slupku, je lepší ji dát pryč.
Jablka nasypeme do nádoby pomalého hrnce, zasypeme cukrem, skořicí a solí, promícháme. Přiklopíme poklici a pustíme na Hight na 4 - 5 hodin.
Po zmíněných 4 - 5 hodinách by měla být jablka zcela měkká. Opatrně vše ponorným mixérem rozmělníme (chvíli to trvá a dejte pozor, abyste nepoškrábali nádobu).
Pomalý hrnec zapneme znovu na Hight na 1 hodinu a poklici necháme lehce odklopenou, aby se mohla tekutina vypařovat a směs houstnout.
Horkou směsí naplníme čisté sklenice (mně vyšlo asi 7 skleniček, které vidíte na fotkách), necháme vychladnout a umístíme do chladu. Spotřebujeme do 2 týdnů.
Jablečné máslo je skvělé do jogurtu, na lívance, vafle, toastový chleba nebo jako poleva na zmrzlinu. Můžete zkusit i nahradit ve sladkém pečení část tuku (ale maximálně poloviční množství) tímhle "máslem".
Podrobné info: