Pažitka
Název:

Jablečné muffiny / cupcakes s karamelizovanými jablky


Jablečné muffiny / cupcakes s karamelizovanými jablky


Ingredience:
Ingredience:
jablka (vyloupaná, vykrájená)300 g (2 - 3 ks)
hladká mouka150 g
cukr krystal150 g
Hera150 g
kypřící prášek1 balíček
skořice2 lžičky
vejce (zvlášť bílky a žloutky)3 ks
Krém:
měkký tvaroh250 g
šlehačka ke slehání1/2 kelímku
ztužovač šlehačky1 balení
máslo (rozehřáté)30 g
cukr moučka (dle chuti)70 - 90 g
Zdobení:
jablko1 ks
cukr krystal3 lžíce
máslo10 g
Postup přípravy:

Tak a máme tu další sezónní surovinu a to jablka. Vlastně ani nevím, zda jablka jsou sezónní, když je můžeme sehnat po celý rok a za rozumnou cenu.

O to vlastně lépe. Já osobně jablka miluji a spojení jablka a skořice je pro mě top. Jablka mi chutnají, jak teplá, tak studená.
 
O víkendu jsem pekla a vařila a pekla a vařila, protože jsem si řekla, že musím svůj blog inovovat a hlavně zdokonalit, co se fotek týče. Přecijenom to dělá půl blogu a já to vždy fotím po večerech mobilem.
 
Takže když venku svítilo sluníčko a bylo krásné světlo, musela jsem toho využít a udělat i tyto úžasné jablečné muffiny.
 
Postu aneb jak jsem postupovala já:
Těsto:
Předehřejeme si troubu na 150 stupňů.
 
Oloupeme a vykrájíme si jablka. Poté nastrouháme najemno.
 
Oddělíme si vajíčka, do jedné misky dáme bílky se špetkou soli. Do druhé žloutky. Poté k žloutkům přidáme zbylé ingredience. Máslo doporučuji rozehřát. Lépe se zapracovává. A vše důkladně promícháme.
Nakonec si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a opatrně vmícháme stěrkou do těsta.
 
Vysteleme si plech košíčky na muffiny a vléváme těsto do košíčku po okraj.
 
Plechy vložíme do trouby a dáme péct cca na 20 minut, ale kontrolujeme. Musí být krásně zlatavé.
 
Po vyjmutí plechu dáme důkladně vychladnout.

Mezitím si můžeme připravit krém:
Ušleháme šlehačku do tuha a přidáme ztužovač. Ještě celé prošleháme. Poté přidáme tvaroh, cukr a rozehřáté máslo a prošleháme naposledy.
Dáme do ledničky zatuhnout.

Jakmile jsou muffiny vychladlé, vložíme krém do zdobícího nebo igelitového pytlíku a zdobíme.

Poté si vezmeme jablka na ozdobu, oloupeme, vykrájíme a pokrájíme na mini kostičky.
Rozpálíme si pánev a na másle jablka orestujeme, nakonec přidáme cukr a cca 1 minutu karamelizujeme. Opatrně ať se karamel nespálí.

Jablka vkládáme na krém a posypeme skořicovým cukrem. (já spojila cukr moučka a skořici)
Podrobné info:
Počet porcí30 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Kuranova - Smooth cooking

    zavřít okno