Ingredience: | |
menší hlávka červeného zelí | 1 ks |
jablko | 1 ks |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
kvalitní jablečný džus | 300 ml |
nefiltrovaný jablečný ocet | 10 - 15 lžic |
olej | 2 lžíce |
hořčičná semínka | 1 lžička |
fenykl | 2 lžičky |
sůl | 1 lžička |
Prozradím vám svou tajnou fintu, jak udělat červené zelí přirozeně nasládlé, lehké a svěží. Zkrátka neodolatelné.
A to tajemství je jablko. K zelí přistrouháme jedno jablíčko, k dušení použijeme jablečný mošt a okyselíme jablečným octem. Jablko, kam se podíváš. No, musíte mi dát za pravdu, že k podzimu jablka prostě patří...
Abychom zelí ještě více ozvláštnili, neuděláme ho klasicky s kmínem, ale s hořčičným semínkem a fenyklem. Pokud nemáte rádi chuť fenyklu, kmín bude také dobrý, avšak fenykl dá zelí nový rozměr.
Jablečné zelí se skvěle hodí jako příloha k nějakým luštěninovým placičkám. Nebo i pouze s kroupama je velmi dobré.
Postup:
Ze zelí odstraňte pár vrchních listů, opláchněte a nakrouhejte na nudličky. Dejte stranou do mísy.
Jablko umyjte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte do mísy k zelí.
Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte nadrobno.
Ve velkém hrnci zahřejte 2 polévkové lžíce oleje. Přidejte hořčičné semínko a počkejte, dokud nezačne praskat. Poté přidejte fenykl, nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek a sůl a chvíli restujte. Pokud by se směs připalovala, podlijte trochou vody.
Asi po dvou minutách přidejte nakrájené zelí s jablkem a zamíchejte.
Přilijte jablečný džus, 10 lžic octa a promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte dusit asi 20 minut. Občas promíchejte.
Po 20 minutách ochutnejte, zda vám zelí stačí takto uvařené nebo jestli máte radši měkčí. My máme rádi "al dente", takže my už v tuto chvíli odstavujeme. Zelí většinou vyjde tak, že se všechna šťáva vsákne, ale pokud ne, můžete trochu zahustit ve vodě rozmíchaným kuzu nebo kukuřičným škrobem.
Na závěr ochutnejte a podle chuti přidejte jablečný ocet.
Podrobné info: