Těsto: | |
vejce | 2 ks |
cukr moučka | 90 g |
olej | 100 ml |
mléko | 100 ml |
polohrubá mouka | 180 g |
Krém: | |
smetana ke šlehání 33% | 2 ks |
ztužovač šlehačky | 2 ks |
zakysaná smetana | 1 ks (200g) |
vanilkový cukr | 1 ks |
Jablečná náplň: | |
jablka (oloupaná a nastrouhaná) | 6 - 8 ks |
skořicový cukr | 1 ks |
citronová šťáva | 1 lžíce |
Želatina: | |
jablečný džus | 400 ml |
cukrárenské želé čiré | 2 ks |
cukr | 1 lžíce |
Co si udělat k odpolední kávičce? Třeba tento jablečný dortík.
Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou mukou dortovou formu o průměru 25 cm. Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme si bílky v tuhý sníh. Poté si vyšleháme žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech a pečeme "do růžova", zdali je upečené těsto vyzkouším raději špejlí.
Než nám korpus vychladne, tak si připravíme krém. Šlehačky vyšleháme se ztužovačem a pak vmícháme ručně ostatní ingredience. Jakmile je korpus vychladlý, potřeme jej marmeládou (nemusíme) a natřeme na něj připravený krém, který hezky uhladíme do roviny. Poté si nastrouháme jablíčka, která zakapeme citronovou šťávou a promícháme společně se skořicovým cukrem. Směs jablíček navrstvíme na krém.
Nakonec si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme (nesmíme nalévat vařící). Dortovou formu s připraveným dortíkem uložíme na chladné místo, nebo do lednice a necháme vychladit.
Podrobné info: