Pažitka
Název:

Jablečný dortík


Jablečný dortík


Ingredience:
Těsto:
vejce2 ks
cukr moučka90 g
olej100 ml
mléko100 ml
polohrubá mouka180 g
Krém:
smetana ke šlehání 33%2 ks
ztužovač šlehačky2 ks
zakysaná smetana1 ks (200g)
vanilkový cukr1 ks
Jablečná náplň:
jablka (oloupaná a nastrouhaná)6 - 8 ks
skořicový cukr1 ks
citronová šťáva1 lžíce
Želatina:
jablečný džus400 ml
cukrárenské želé čiré2 ks
cukr1 lžíce
Postup přípravy:

Co si udělat k odpolední kávičce? Třeba tento jablečný dortík.

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou mukou dortovou formu o průměru 25 cm. Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme si bílky v tuhý sníh. Poté si vyšleháme žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech a pečeme "do růžova", zdali je upečené těsto vyzkouším raději špejlí.

Než nám korpus vychladne, tak si připravíme krém. Šlehačky vyšleháme se ztužovačem a pak vmícháme ručně ostatní ingredience. Jakmile je korpus vychladlý, potřeme jej marmeládou (nemusíme) a natřeme na něj připravený krém, který hezky uhladíme do roviny. Poté si nastrouháme jablíčka, která zakapeme citronovou šťávou a promícháme společně se skořicovým cukrem. Směs jablíček navrstvíme na krém.

Nakonec si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme  varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme (nesmíme nalévat vařící). Dortovou formu s připraveným dortíkem uložíme na chladné místo, nebo do lednice a necháme vychladit.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno