Těsto: | |
máslo | 190 g |
žloutky | 2 ks |
cukr moučka | 90 g |
polohrubá mouka | 290 g |
sůl | špetka |
Náplň: | |
jablka | 800 g |
máslo | 1 lžíce |
skořice | 3/4 lžičky |
krupicový cukr | 1/2 hrnku |
vanilkový cukr | 1 ks |
citronová šťáva | 2 lžíce |
kukuřičná mouka nebo škrob | 2 lžičky |
Dále budete potřebovat: | |
vejce na potření | 1 ks |
moučkový cukr | na posypání |
Tak jak už jsem vám psala, Vendulka si "ujíždí" na štrúdlech. Abych pořád dokola nepekla záviny, tak vymýšlím jiné verze, takže dnes tento mňamózní jablečný koláč. Až Vendulka přijde ze školky, čeká na ní překvapení ke svačině…
Těsto:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme na 2 hodiny odpočinout v lednici.
Náplň:
Zatímco těsto odpočívá v lednici, oloupeme jablka a pokrájíme. Do hrnce dáme cukr a necháme zkaramelizovat. Pak přidáme lžíci másla, pokrájená jablka, skořici, vanilkový cukr, lehce zakapeme vodou a podusíme. Citronovou šťávu dáme do hrnečku, přidáme 2 lžíce vody a smícháme s kukuřičným škrobem. Poté přidáme do hrnce k jablečné směsi a necháme vychladnout.
Z těsta vyválíme dvě kulaté placky. Jednu položíme na dno formy, vložíme na ni jablečnou náplň a vše přikryjeme druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízneme a z odkrojků vytvarujeme například lístečky, motýlky nebo kytičky, která přilepíme k povrchu rozšlehaným vejcem, kterým také potřeme celý povrch koláče. Těsto nezapomeneme naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečeme v troubě při 180°C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat teplý i vychlazený a posypaný moučkovým cukrem.
Podrobné info: