Pažitka
Název:

Jablečný koláč


Jablečný koláč


Ingredience:
Těsto:
máslo190 g
žloutky2 ks
cukr moučka90 g
polohrubá mouka290 g
sůl špetka
Náplň:
jablka800 g
máslo1 lžíce
skořice3/4 lžičky
krupicový cukr1/2 hrnku
vanilkový cukr1 ks
citronová šťáva2 lžíce
kukuřičná mouka nebo škrob2 lžičky
Dále budete potřebovat:
vejce na potření1 ks
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:

Tak jak už jsem vám psala, Vendulka si "ujíždí" na štrúdlech. Abych pořád dokola nepekla záviny, tak vymýšlím jiné verze, takže dnes tento mňamózní jablečný koláč. Až Vendulka přijde ze školky, čeká na ní překvapení ke svačině… 

Těsto:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme na 2 hodiny odpočinout v lednici.

Náplň:
Zatímco těsto odpočívá v lednici, oloupeme jablka a pokrájíme. Do hrnce dáme cukr a necháme zkaramelizovat. Pak přidáme lžíci másla, pokrájená jablka, skořici, vanilkový cukr, lehce zakapeme vodou a podusíme. Citronovou šťávu dáme do hrnečku, přidáme 2 lžíce vody a smícháme s kukuřičným škrobem. Poté přidáme do hrnce k jablečné směsi a necháme vychladnout.

Z těsta vyválíme dvě kulaté placky. Jednu položíme na dno formy, vložíme na ni jablečnou náplň a vše přikryjeme druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízneme a z odkrojků vytvarujeme například lístečky, motýlky nebo kytičky, která přilepíme k povrchu rozšlehaným vejcem, kterým také potřeme celý povrch koláče. Těsto nezapomeneme naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečeme v troubě při 180°C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat teplý i vychlazený a posypaný moučkovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno