Pažitka
Název:

Jablečný koláč


Jablečný koláč


Ingredience:
Těsto:
máslo190 g
žloutky2 ks
cukr moučka90 g
polohrubá mouka290 g
sůl špetka
Náplň:
jablka800 g
máslo1 lžíce
skořice3/4 lžičky
cukr krupice1/2 hrnku
vanilkový cukr1 ks
citronová šťáva2 lžíce
kukuřičná mouka nebo škrob2 lžičky
vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:

U nás musíme mít pořád něco pečeného. A asi nejvíce frčí jablka. Takže jeden luxusní jablečný koláč, o který si píšete. Vendulka bude mít dnes radost, protože na něj měla chuť už dlouho, ale maminka neměla kdy, tak dnes to vyšlo.

Nejdříve si z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho 2 hodiny odpočinout v lednici.

Zatímco těsto odpočívá, oloupeme si jablka a pokrájíme je. Do hrnce si dáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme lžíci másla, pokrájená jablka, skořici, vanilkový cukr, lehce zakápneme vodou a podusíme. Do hrnečku dáme citronovou šťávu, přidáme 2 lžíce vody a promícháme s kukuřičným škrobem. Přidáme do hrnce k jablečné směsi, promícháme a necháme vychladnout.

Z těsta si vyválíme dvě kulaté placky. Jednu položíme na dno formy, na ni poklademe jablečnou náplň a přikryjeme druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízneme a z odkrojků vytvarujeme například lístečky, motýlky nebo kytičky, které přilepíme k povrchu rozšlehaným vejcem, kterým také potřeme celý povrch koláče. Těsto nezapomeneme naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat teplý i vychlazený a posypaný moučkovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno