Ingredience: | |
quinoa | 3/4 hrnku |
jablka - oloupaná a nastrouhaná na hrubém struhadle | 2 ks |
třtinový cukr | 2 lžíce |
skořice | 2 lžičky |
špaldová mouka | 1 hrnek |
kypřící prášek | 1 a 1/2 lžičky |
jedlá soda | 1/2 lžičky |
sůl | 1/2 lžičky |
bílý jogurt | 1 hrnek |
jablkovo-banánové pyré | 1 hrnek |
med | 1/4 hrnku |
vejce | 2 ks |
vanilkový extrakt | 2 lžičky |
rozpuštěné máslo | 6 lžic |
Drobenka: | |
ovesné vločky | 1/3 hrnku |
celozrnná pšeničná mouka | 2 lžíce |
třtinový cukr | 1 lžíce |
skořice | 1 lžička |
studené máslo | 2 lžíce |
Quinoi jako potravinu jsem objevila teprve nedávno, ale hned mi padla do noty. Qiunoi "naslano" jsem již vyzkoušela, a tak před mnou stála další výzva, a to tentokráte její sladká varianta. Od čeho by výzvy jinak byly, kdybychom se jim bály postavit. Jablka jsou pro mě osobně nejlepším ovocem do koláčů, a tak jsem v tomto skloubila jistotu s krokem do neznáma a vznikl moc dobrý koláč.
Uvařte quinoi dle návodu na obalu. Platí, na jeden díl quinoi 1,5 dílu vody. Po uvaření sceďte a nechte vychladnout.
Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem nebo vymžte máslem a vysypejte kokosem. V malé míse smíchejte nastrouhaná jablka, třtinový cukr a skořici. Dejte stranou.
V míse smíchejte quinou a špaldovou moku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
V druhé míse rozšlehejte jablkovo banánové pyré, jogurt a med. Přidejte vejce a vanilku. Vše promíchejte a přilijte rozpuštěné máslo. Postupně přisypte směs mouky a quinoi a jemně promíchejte. Opatrně vmíchejte nastrouhaná jablka. Přendejte těsto do připravené formy.
Na drobenku smíchejte vločky, mouku, třtinový cukr a skořici. Pomocí vidličky vpracujte máslo do směsi. Posypte drobenkou koláč a dejte péct na 180 stupňu na cca 45 minut.