Pažitka
Název:

Jablečný koláč s jablky s nádechem pomeranče a perníkového koření

bez BKM, vajec


Jablečný koláč s jablky s nádechem pomeranče a perníkového koření


Ingredience:
Korpus:
dýně Hokaido nastrouhaná najemno60 g
panela či jiné sladidlo80 g
pomeranč, kůra z něj + šťáva z poloviny1 ks
perníkové koření1 lžička
vanilka špetka
špaldová mouka jemně mletá + na podsypání250 g
Ghí, Alsan bio či máslo60 g
prášek do pečiva bez fosfátů1 ks
olej na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
Náplň:
pomeranč - šťáva z něj1/2 ks
jablka (hrušky či švestky)8 ks
skořice1 lžička
panela či jiné sladidlo1 lžíce
voda trošku
Postup přípravy:

Jablíčka, dýně, skořice, perníkové koření, pomeranče, prostě to jsou vůně podzimu. Všechny tyto ingredience jsou nyní aktuální a já měla vše při ruce. Dýně je nyní u nás hlavní ingrediencí a navíc je skvělá, jelikož dokáže nahradit skvěle vajíčka.

Tento korpus je nádherně voňavý a hodí se nejen pro jablka, ale i hrušky, švestky... Díky snoubení chutí a propojení s panelou má navíc lehce karamelový nádech. Doma se po něm jen zaprášilo, je naprosto luxusní.

Příprava je velmi snadná a my ji zvládly společně s mojí dcerkou Gábinkou v nosítku, která dnes neměla úplně svůj den. Každopádně tento koláč nám rychle spravil náladu a náš malý, tak ten mi ozobával z koláče jablka, až jsem jej musela odehnat. Zbořil pěkný kousek s odezvou: "Maminko, schovej mi prosím na zítra.".

Takže jej určitě vyzkoušejte a já budu ráda, když mi napíšete, zda vám chutnal.

Hokaido či jinou dýni oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme kůru a šťávu z pomeranče, sladidlo, tuk, perníkové koření, vanilku, pokud máme, pokud ne, lze vynechat. Přidáme špaldovou mouku a prášek do pečiva. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které ideálně dáme do lednice. Já s ním potřebovala dělat hned, takže jsem ještě pár hrstí mouky přidala, aby se mi těsto nelepilo. 

Připravené těsto jsem v dlaních roztáhla na placku, vložila do tukem vytřené a moukou vysypané formy, s pomocí dlaně roztáhla do stran a vytvarovala okraj pro náplň.

A nyní se již jen pustíme do náplně. Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme trošku vody (cca 3 lžíce), skořici, panelu a krátce vše prohřejeme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus, který ještě před naplněním sem tam propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára. 

Pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Po upečení koláč necháme důkladně vychladnout. Před vyndáním z formy odkrojíme kolem dokola, aby se koláč neroztrhl při povolení formy.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno