Pažitka
Název:

Jablečný koláč se skořicí

bez BKM, lepku


Jablečný koláč se skořicí


Ingredience:
Korpus:
vejce4 ks
ovesné vločky bez lepku170 g
jablečné pyré186 g
kokosový cukr2 lžíce
voda50 ml
skořice1 lžička
Krém:
švestkový Šmakoun (lze i přírodní)100 g
loupané mandle90 g
kokosový sirup dle chuti
mandlové mléko100 - 120 ml
kokosový olej1 lžíce
Zdobení:
jablka3 - 4 ks
skořice dle potřeby
tuk na vytření formy
namleté vločky na vysypání formy
Postup přípravy:

Potřebovala jsem něco rychlého ke kávě a nechtělo se mi dělat se složitým dortem. Rychlý snadný koláč, který můžeme připravit s použitím ovesných vloček, špaldovou moukou, směsí rýžové polohrubé mouky a pohankové mouky hladké. Pokud budeme měnit vločky za mouky, ohlídáme si konzistenci těsta, (buď přidáme vodu či mouku) počítáme s tím, že se budou přidávat vyšlehané bílky. Stejně tak můžeme měnit krém, kterým budeme plnit. Já připravila krém z mandlí, švestkového Šmakouna se skořicí a rostlinným mlékem, který se zde skvěle hodí. Pokud si chceme vychutnat čistou chuť jablek, zvolíme místo švestkového přírodního Šmakouna. Pokud nejsme omezeni mléčnými výrobky, můžeme připravit s tvarohem, případně z překapaného bílého jogurtu. Rovněž můžeme naplnit mandlovým tvarohem, který naleznete ZDE. Lze připravit krém pouze z rozmixovaných kešu ořechů či mandlí, které rozmixujeme s mandlovým mlékem, osladíme sirupem či sladidlem dle chuti. Pokud by se nám příliš krém naředil, přidáme kokosový olej. Prostě koláč neomezených chutí.

A nyní ke koláči tak, jak jsem jej připravila já.

Snadno a rychle. Žloutky oddělíme od bílků, bílky vyšleháme v tuhý sníh a dáme stranou. Žloutky vyšleháme s jablečným pyré, které připravíme z najemno nastrouhaných jablek. Přidáme dvě lžíce kokosového cukru, skořici, na prach namleté ovesné vločky, naředíme vodou a nakonec vmícháme ušlehané bílky. Jablečné pyré nemusíme použít, lze nahradit sladidlem, jen bude zapotřebí konzistenci těst doředit vodou.

Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené formy a vysypané namletými ovesnými vločkami. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 15 - 20 minut. Vyzkoušíme špejlí.

Mezitím si připravíme náplň, kterou budeme plnit. Šmakouna nastrouháme najemno, rozmixujeme společně s namletými mandlemi a rostlinným mlékem (já použila mandlové). Přiléváme dle konzistence, aby se krém příliš nenaředil. Dosladíme dle chuti. Pokud použijeme sirup, počítáme s tím, že se krém naředí. Mlékem ředíme tedy až nakonec. Krém vložíme do lednice vychladit. Upečený korpus necháme vychladnout, jablka omyjeme, rozkrájíme na poloviny, vykrojíme jádřince, nakrájíme na plátky, vložíme na plech s pečícím papírem a posypeme skořicí. Pokud chceme sladší, posypeme namletým kokosovým cukrem, ale já již sladidlo nepřidávala. Jablka krátce rozpečeme.

Vychladlý korpus rozřízneme, naplníme připraveným krémem, přiklopíme a navrch opatrně přesuneme rozpečená jablka.

Mám rovněž vyzkoušeno, že tento korpus zvládne rozpečení jablek i s korpusem, kdy 10 minut před koncem pečení korpusu, otevřeme troubu a klademe jablka smíchané se skořicí přímo na korpus a společně rozpečeme. Jablka jsou pak mírně křupavá. Po vychladnutí pak již jen koláč rozřízneme a naplníme připraveným krémem a dáme koláč vychladit do lednice.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno