Ingredience: | |
jablka | 3 kg |
cukr krystal | 2 kg |
plechovka ananasu (můžete čerstvý) | 1 ks |
citrón | dle chuti |
zázvor | dle chuti |
pytlíček kyseliny citrónové (pro konzervaci) | 1 ks |
Konzistenčně něco mezi medem a marmeládou. Hodí se jak na chlebík s máslem, tak do pořádně povzbuzujícího čaje při nachlazení. Původní recept byl s hruškami, ale i z jablek myslím nadělá parádu.
Ingredience cca. na 5l "medu".
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky, přidáme vymačkaný citron a společně s plechovkou ananasu proženeme mixérem.
Přesuneme do hrnce, přidáme cukr a dáme vařit. Ač to tak možná nebude vypadat, jablka pustí hodně šťávy, není tedy potřeba piřdávat do vzniklé kaše další vodu. Vaříme, dokud směs nezhoustne na správnou konzistenci, bude to trvat cca hodinu. Pokud chceme, můžeme do směsi přidat nastrouhaný zázvor v množství podle chuti. Ještě horké nalijeme do sklenic, které na chvíli otočíme dnem vzhůru.
Pozn. Já jsem se bála o trvanlivost, proto jsem pro jistotu přidala i malý pytlíček kyseliny citronové jako konzervant.