Ingredience: | |
očištěná pokrájená jablka | 800 g |
bezlepkové piškoty | 80 g |
mrkvovo-jablečný mošt bez přidaného cukru | 250 ml |
vanilkový BIO puding | 2 ks |
mletá skořice | 1 lžička |
javorový sirup | 1 lžíce |
citronová šťáva | pár kapek |
sekané oříšky a kakaové boby | hrst |
Kdo by ho neznal. Už moje babička nám ho pravidelně připravovala, zvlášť z letních jablíček ze zahrádky. Moji kluci si tento dezert zamilovali a mě baví, že je skoro bez práce a plný ovoce.
Oloupaná, očištěná a pokrájená jablka uvaříme na páře doměkka. Trvá to 10-15min.
Poté je přendáme do hrnce a ponorným mixérem vytvoříme husté hladké pyré. Pokud je třeba, můžete přidat trošičku vody, ale opravdu malinko. Ochutíme skořicí, případně dosladíme sirupem či okyselíme citronem (vše záleží na sladkosti jablek a Vaší chuti).
V moštu rozmícháme pudingový prášek a směs vlijeme do ještě horkého pyré. Přivedeme k varu a 2 minuty povaříme.
Dortovou formu vysteleme pečícím papírem a na dno poklademe piškoty. Navrstvíme polovinu jablečné hmoty, opět naskládáme piškoty a zakončíme rozvarem. Povrch uhladíme a můžeme posypat drcenými oříšky, kakaovými boby apod.
Necháme ztuhnout v lednici.