Těsto: | |
hladká mouka | 400 g |
moučkový cukr | 150 g |
máslo | 150 g |
vejce | 1 ks |
žloutek | 1 ks |
mléko (necelé) | 1 dl |
sůl | špetka |
prášek do pečiva | 1/2 balíčku |
Náplň: | |
středně velká jablka | cca 12 ks |
skořicový cukr | dle chuti |
Neznám člověka, který by neměl rád tento koláč. Jemné těsto, vidličkou propíchané, plněné jablky. Koláč, který znám z dětství a pekla ho moje maminka i babička. Nikdy se nepřejí!
Ze všech surovin pokojové teploty vypracujeme těsto a dáme ho do lednice ztuhnout.
Pak připravíme náplň. Jablka očistíme a nahrubo nastrouháme, promícháme se skořicovým cukrem. Těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme ho na velikost plechu, propícháme vidličkou a navrstvíme připravená jablka. Druhou část těsta pomocí válečku přeneseme na náplň. Propícháme vidličkou a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.