Ingredience: | |
hladká mouka | 550 g |
moučkový cukr | 200 g |
Hera | 1 ks |
vejce | 2 ks |
vanilkový cukr | 1 balíček |
mouka na vál | dle potřeby |
rozinky namočené v rumu | dle chuti |
vlašské ořechy | dle chuti |
oloupaná a vykrájená jablka | cca 1 kg |
skořicový cukr | 2 balíčky |
máslo | 1 lžička |
strouhanka na opražení | 3 lžíce |
Jablek se letos urodila spousta a vnoučata tento koláč prostě milují.
Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, změklý tuk, vejce, vanilkový cukr a zpracujeme těsto, které necháme v lednici asi půl hodiny uležet zabalené ve folii.
Těsto rozdělíme na dva stejné díly a vyválíme na velikost plechu a pomocí vlečku přeneseme na vymazaný plech. Posypeme opraženou strouhankou a poklademe nahrubo nastrouhanými a vymačkanými jablky. Posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a nasekanými vlašskými ořechy. Přikryjeme druhým plátem těsta, potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů dozlatova.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: