Pažitka
Název:

Jáhelník s ovocem


Jáhelník s ovocem


Ingredience:
Ingredience:
jáhly v suchém stavu300 g
voda200 ml
mléko250 ml
vejce3 ks
med3 lžíce
velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)3 ks
rozinky hrst
skořice1 lžíce
nasekané oříšky hrst
sůl špetka
máslo na vymazání formy
Postup přípravy:

Už dlouho mám doma jáhly, ze kterých jsem se chystala upéct jahelník. Je to takový typicky podzimní recept s vůní skořice a medu. Do jahelníku můžete dát v podstatě jakékoliv ovoce, které máte rádi. Já jsem zvolila blumy z farmářských trhů. Ráda peču z netradičních surovin (to už jste si u mě na blogu mohli všimnout) a proto dnešní recept nebude výjimkou. Moučník bez mouky, to je přesně to, co miluji. Jahelník si nejlépe vychutnáte ještě teplý se lžičkou zakysané smetany a horkým kakaem.

Jáhly spařte 2x vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu. Jáhly vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte chvilku vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy. Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut. Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypte skořicí. 
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno