Pažitka
Název:

Jáhelník s tuňákem, sušenými rajčaty a bazalkou


Jáhelník s tuňákem, sušenými rajčaty a bazalkou


Ingredience:
Ingredience:
jáhly250 g
konzervovaný tuňák naložený v olivovém oleji (čistá hmotnost tuňáka je 150 g)250 g
vejce2 ks
menší cibule nebo 1 velká2 ks
sušená rajčata80 g
bazalka25 lístků
olivový olej trochu
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Asi měsíc zpátky jsem koupila balíček jáhel a celý měsíc jsem nevěděla co s nimi. Pak jsem se dívala na recepty pořadu Herbář, který znovu běží na ČT1 a byl tam recept na sladký jahelník.

Protože však receptů na sladký jahelník jsem už viděla všude plno, napadlo mě udělat jahelník naslano. Můj pokus vyšel ještě lépe, než jsem čekala. Je to naprosto skvělá varianta zdravého obědu či večeře.
Jáhly jsou opravdu velmi zdravé, lehké na přípravu a především bezlepkové! Nejlepší zprávou však je, že jsou chuťově naprosto skvělé a dají se použít jak naslano tak nasladko. Rozhodně mi chutnají víc než třeba kuskus.
Takže pokud ještě váhejte, tak neváhejte, vyzkoušejte tento recept a zařaďte jáhly do vašeho jídelníčku.
Účinky na zdraví:
Jáhly obsahují vysoký obsah železa, vitaminů skupiny B, vlákninu a fosfor. Jsou vhodné pro sportovce, děti, diabetiky, alergiky, osoby trpící chudokrevností. Jáhly mají pozitivní účinek při kožních nemocích a také při dýchacích potížích, protože nezahleňují. Také podporují růst vlastů a nehtů, jsou výborné k pročištění organismu a můžete je jíst i při žaludečních potížích.

Postup:

Nejprve uvařte jáhly v osolené vodě podle návodu a předehřejte troubu na 180 stupňů.
Mezitím, co se jáhly budou vařit, nakrájejte cibuli nadrobno, stejně tak sušená rajčata a bazalku nasekejte také nadrobno.
Oddělte bílky od žloutků a bílky vyšlehejte do sněhu.
Uvařené jáhly smíchejte s konzervovaným tuňákem, cibulí, rajčaty a bazalkou. Podle chuti dosolte a přidejte olivový olej (rozhodně jím nešetřete). 
Do jáhel přidejte žloutky a opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Jahelnou směs přendejte buď do 1 velké nebo 2 menších zapékacích misek a pečte v troubě 35 minut.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno