Ingredience: | |
jáhly | 100 g |
rostlinná smetana (kokosová) | 250 ml |
voda | 150 ml |
xylitol (nebo cukr či jiné sladidlo) | 1 lžíce |
ovoce, oříšky, semínka... | na ozdobu |
tvaroh, ricotta nebo mascarpone | 1 lžíce |
Bezlepková a bezpracná dobrota, která vám po ránu zahřeje bříško i mysl.
Ještě než začnete jáhly vařit, je dobré je několikrát spařit vroucí vodou a pomoci jim tak od případné hořkosti, takže to určitě udělejte. Propláchnuté jáhly poté vraťte do hrnce, zalijte rostlinnou smetanou – krabičku od ní ještě propláchněte vodou a přilijte k ostatnímu, aby ani kapka nepřišla nazmar. Přidejte případně i cukr nebo jiné sladidlo, ale nepovažuji to za nutné, protože smetana sama o sobě bývá lehce sladká. Přiveďte k varu, stáhněte na velmi mírný plamen a přiklopte poklicí nebo alespoň položte nahoru vařečku, která zabrání tomu, aby vám obsah hrnce utekl ven. Vařte cca 20 minut do změknutí jahel a vyvaření tekutiny.
Po odstavení můžete ještě promíchat s vrchovatou lžící tvarohu, ricotty, a nebo trošku hříšněji i mascarpone – dodá to kaši na jemnosti a bude lahodně krémová. Dozdobte libovolným ovocem, ořechy či semínky (dle věku dítěte).
Já jsem použila kokosovou smetanu, a doplnila jsem tedy v tomto duchu i tuning nahoře – strouhaný kokos, nepražené kakaové boby, chia semínka, maliny.
Dětská specifika: